Коя е фирмата “Булмаркет”, чийто влак се взриви?

Коя е фирмата “Булмаркет”, чийто влак се взриви?

Коя е фирмата “Булмаркет”, чийто влак се взриви?

Фирмата, чиято цистерна взриви Хитрино, при което 5-ма загинаха, а 25 са ранени, е доста мощна. Булмаркет ДМ ООД е 100% частна компания, регистрирана през 1996г. Това пише на сайта на фирмата.

Основната дейност на фирмата е търговия с горива на едро, която се осъществява от търговските бази на дружеството в Свободна зона (г. Галац) и град Гюргево, Румъния, както и от базите в градовете Русе и София и от акцизните данъчни складове в Пловдив, Бяла, София и Кюстендил. „Булмаркет ДМ” ООД е първият частен железопътен оператор в България, притежава лиценз за извършване на международни железопътни транспортни услуги. Дружеството е основен съдружник в няколко дъщерни дружества, с които оформя групата “Булмаркет”.

Основни направления в дейността на групата са: - търговия с втечнен газ пропан-бутан /LPG/ в страната и чужбина - извършване на железопътен транспорт с лицензи за национален и Европейски оператор - търговия с компресиран природен газ - извършване на пристанищна дейност. Булмаркет притежава частно пристанище с най-големите след пристанище Регенсбург складови площи – над 30 000 кв. м. производство на растителни масла и биодизел в собствено високо технологично предприятие - търговия със селскостопанска продукция, съобщава сайтът. Булмаркет ДМ е най-мощната русенска компания.

Основател и миноритарен собственик е Станко Станков. Роден е в Балчик на 18 януари 1961 г. Завършва висшето си образование във Варненския икономически университет. След това до 1996 г. работи като икономист, главен счетоводител и началник на финансов отдел в общината на родния си град. Оценявайки професионализма, организационните и деловите му качества неговите съграждани му гласуват доверие и го издигат за общински кмет. Междувременно е и директор на банков клон. От 1996 Станков е управител и съсобственик на русенската фирма „Булмаркет ДМ” ООД. Мажоритарен собственик на капитала е компанията „Вектра консулт. Собственик на „Вектра консулт“ е офшорката „Борунди сървисис лимитид“.

Русенската компания "Булмаркет ДМ" получи 20 млн. евро финансиране от Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, съобщиха от компанията. Средствата ще бъдат използвани за стратегическите проекти на дружеството и рефинансиране. Това съобщава "Капитал" на 5 юли 2015 г.

Компанията подготвя изграждането на терминал в Русе за съхранение и зареждане на речни плавателни съдове, задвижвани с втечнен природен газ (LNG). Терминалът в Русе е част от проекта LNG Masterplan Rhein-Main-Danube по програма TЕN-T на Европейския съюз. Целта е използването на втечен природен газ като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав. Стойността е към 1 млрд. евро и по него се предвижда изграждане на няколко големи терминала за течен газ по протежението на тези реки от Ротердам до Констанца. Така вместо дизелово гориво корабите ще зареждат втечнен газ. Идеята е да се постигне значително поевтиняване на разходите за гориво. А русенската компания е единственият български участник, пише още вестникът.

Преди около 10 години "Булмаркет ДМ" става собственик на старото пристанище на територията на бившия КТМ – Русе, като с пристанищния бизнес се занимава дружеството "Порт Булмаркет". За 2014 г. на пристанището са обработени 4500 тона товари - метали, зърно, масла, биодизел и т.н., а основният профил на "Булмаркет ДМ" обаче е вносът и търговията на пропан-бутан (LPG), обяснява "Капитал". И оше: За 2014 г. "Булмаркет ДМ" има 270.5 млн. лв. приходи, като компанията предприе преструктуриране на бизнеса си и отделяне на различните дейности в отделни компании. През дружеството "Булмаркет рейл карго" компанията е един от лицензираните товарни жп превозвачи. През свързаното си дружество "Астра биоплант" има и фабрика за биодизел в Сливо поле.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ