Кунчев: Може да забраним влизането на руснаци в България заради коронавируса

Кунчев: Може да забраним влизането на руснаци в България заради коронавируса

Кунчев: Може да забраним влизането на руснаци в България заради коронавируса

„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние”. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Определено има факти, които ни притесняват като продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Има го на изток от нас в Русия, на запад от нас във Великобритания и Испания. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, добави той.

По думите му в новата заповед на здравния министър се предвижда тези страни да попадат в червена зона, откъдето не допускаме влизане в България.

„Знам колко трудно ще се приеме една такава ограничителна мярка с оглед на това, че всички очакваха стабилен туристически сезон, но все пак най-важното е да предпазим страната от допълнителен внос на варианта“, добави главният държавен здравен инспектор.

„Ще поискаме включването на Русия в червената зона, ако нещата продължават така. Това значи, че хора, които пристигат оттам, не могат да влизат в страната. Това не се отнася за български граждани, които се прибират от Русия - всеки български гражданин може да влезе в страната“, посочи доц. Кунчев.

Той обясни, че в Португалия е изпаднала в тежка ситуация благодарение на това, че си внесе бразилския вариант с много посетители от латиноамериканската страна.

„Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението”, обясни здравният инспектор.

Нови правила за влизане в България са в сила от днес.Държавите по света ще бъдат разделени на червена, оранжева и зелена зона, в зависимост от броя на болните от COVID-19. Хората, идващи от страни в зелената зона, ще влизат в България при най-облекчен режим. На пристигащите от оранжевата зона ще се правят допълнителни изследвания, а тези от червената няма да бъдат допускани у нас. Списъкът ще се обновява всяка седмица.

„Не можем да преустановим разпространението на вируса изобщо, но се стараем да намалим интензитета на епидемията. 60% по-лесно се предава този вариант и определено не е по-леко протичането. Има данни и за по-тежко протичане някъде, но като цяло няма принципна разлика в тежестта на заболяването. Има обаче разлика в скоростта на предаване. С по-малко количество вируси, пак възниква заболяването. Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни - колко сте близо един до друг, отворен ли е прозорецът, или ползвате климатик. С по-малко количество вируси, пак възниква заболяване -. Това е особеността на индийския вариант“, заяви той.

По думите му има сериозни заблуждения, че ваксините не помагат при този вариант. „Помагат и то много, но малко по-малко отколкото при другите щамове - при едната ваксина е с 6% по-малко, а при другата - с 2% по-малко. Целта, която гоним с имунизацията, е да няма тежко протичане и смъртен изход, а в това отношение ваксините се справят чудесно“, добави Кунчев.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ