Над половината психиатрични заведения у нас в критично състояние

Над половината психиатрични заведения у нас в критично състояние

Над половината психиатрични заведения у нас в критично състояние

Над половината от психиатричните заведения в страната са в критично състояние. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от bTV.

В страната има 12 държавни психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 отделения към болници. Направен е анализ на сградния фонд и оборудването.

Ананиев е запознал министрите за състоянието на болниците. В кратки срокове предстои стартирането на обществени поръчки за ремонти. Той отказа да назове точно колко средства ще са необходими.

"Правителството е информирано и знае сумата", допълни Ананиев, уточнявайки, че става въпрос за над 10 млн. лева. Най-тежко е положението в психиатричното отделение в болницата в Търговище, а другото е център в София. Решението е да бъдат преместени в други сгради.

"Успоредно с извършването на ремонтни дейности работим и по визията - какво трябва да представлява психиатричната помощ в България в съответствие с европейските практики. Този процес върви и имаме създадена работна група, която след месец и половина ще излезе с решение", поясни още здравният министър.

Според него друг сериозен проблем за психиатричните заведения у нас е, че част от тях са извън населените места, което пречи на адаптирането на хората, които се настаняват там.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ