Опасност от недостиг на гориво след 1 април

Опасност от недостиг на гориво след 1 април

Опасност от недостиг на гориво след 1 април

Възможен е недостиг на гориво след 1 април, когато част от бензиностанциите няма да отворят, заяви пред БНТ експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

"Има сериозен риск обектите ни да не отворят на 1 април. Или поне част от тях. И това е защото сроковете, които са ни дадени за изпълнение са изключително кратки", предупреди Бенчев.

Става въпрос за новите изисквания за касовите бележки, които според асоциацията създават предпоставки за координирани практики между търговците и противоречат на правилата за конкуренцията. Според Бенчев, ако се търси показване на печалбата на производителите, тя може да се види в годишните отчети на търговците, които са публични. По думите мусредната печалба е между 1 и 1,5 на сто.

"Основният начин за борба със сивия сектор е контролът. Има достатъчно агенции в страната, има и нов закон за горивата, който би допринесъл за изсветляване на сивия сектор. Контрол, само контрол", настоя още експертът.

Според Бенчев съществуват фактори за повишаване на цените на горивата, но засега не може да се прогнозира дали те ще доведат до реално поскъпване.

"Когато има нормативни промени, които ни карат да инвестираме, със сигурност това ще се отрази на цената на горивата. Освен това и курсът на суровия петрол тръгна нагоре. Така че, има известни фактори в тази посока. Дали те ще се реализират, ще видим в следващите няколко дни."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ