Масово въвеждат в страната вечерен час за непълнолетните

Масово въвеждат в страната вечерен час за непълнолетните

Масово въвеждат в страната вечерен час за непълнолетните

Осми ден на извънредно положение в България. Мерките за дезинфекция вече отстъпват място на по-големи рестрикции, включително социална дистанция и за по-младото поколение. Градовете вече масово въвеждат вечерен час за непълнолетните, в повечето случаи след 20 часа. А излизането от дома след този час или е строго забранено, или задължително трябва да става с придружител.

Някои от кметовете издадоха заповеди, с които забраняват достъпа до фитнес площадките, детските площадки, както и до дворните пространства на детските градини, яслите и училищата. А заради намалелия пътникопоток голяма част от превозвачи спряха курсове на междуселищните автобусни линии. Алтернативна форма на свиждания въведоха в в УМБАЛ-Бургас, където родителите могат да видят недоносените бебета чрез видеовръзка по Вайбър.

Какви са мерките, въведени в градовете в страната днес:

Пловдив - Община Пловдив предлага в периода на извънредното положение родителите да бъдат освободени от заплащането на таксата за детските градини и ясли. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. Тази промяна ще спести постоянната такса от 25 лв. на децата в яслите и тези в първа и втора група от детските градини. 5-годишните и 6-годишните, които подлежат на задължително предучилищно обучение, са освободени от постоянна такса. 

Велинград - Забранява се излизането на малолетни и непълнолетни лица без придружител след 20 часа до отмяна на извънредното положение в страната. За същия срок се преустановяват посещенията на всички детски и спортни площадки, паркове и градини, стадиони, игрища и други спортни съоръжения. Разпоредено е също стриктно спазване на ограниченията за достъп на граждани до търговските обекти и изискванията за дезинфекция.

Трън - Кметът на града въведе вечерен час за непълнолетни и малолетни. След 20:00 часа тийнейджърите не трябва да напускат дома си. Забранено е и събирането на групи на обществени места - улици, площади, стадиони, паркове, детски и спортни площадки и др. Контролът на разпоредените мерки ще се осъществява от служители на общинската администрация и кметските наместници в общината. Междувременно фирмата, изпълняваща пътническите превози обяви, че са направени промени в разписанието на автобусния транспорт. От Трън за София автобуси ще пътуват в часовете 8,00ч., 14,00ч. и 18,40ч. От столицата към Трън ще има автобуси в 8,00ч., 15,00ч. и 19,00ч. Транспортът от селата остава само на повикване на тел.0888769774 и 0887693511. Разписанието ще бъде в сила до второ нареждане. 

Котел - В Котел въведоха вечерен час от 19 часа за непълнолетни без придружител.  Забранява се групирането на хората по улиците. Улиците в града и селата с голям човекопоток се дезинфекцират с хлоров разтвор. Кметът препоръчва да се ограничи преминаването на стада животни по улиците на селата при изкарването и довеждането им от паша. Открива се горещ телефон - 0453 / 42336 за подаване на сигнали за струпване на хора и работещи заведения. 

Трявна - Със заповед на кмета Силвия Кръстева в града се въвежда вечерен час за малолетни и непълнолетни лица. След 20:00 часа вечерта младежите могат да излизат навън само с родител или настойник. Забранява се достъпът до фитнес площадките, детските площадки, както и до дворните пространства на детските градини, яслите и училищата. С цел да се предотврати струпването на големи групи от хора на едно място, е въведено ограничение и за тъжните ритуали, на които могат да присъстват само най-близките на починалия. Преустановява се и ползването на кафе-автомати и вендинг машини, разположени на открити и закрити обществени места.

Троян - В Троян започна обработването на улици и открити площи в града. Улиците се обработват с миялна машина, а тротоарите и площите за широко обществено ползване - с автоматични пръскачки. Особено внимание се обръща на местата, на които, въпреки разпоредбите, се получават сигнали за събиране на хора. Първо ще бъдат обработени районите около аптеките и хранителните магазини. С помощта на доброволци, ще бъдат дезинфекцирани местата, на които живеят повече роми - Балабански завой, Белишки Орешак, двете общежития.

Попово - Преустановява се работата и експлоатацията на всички автомати за напитки и храни на територията на общината до второ нареждане. Забраняват се посещенията на всички детски и спортни площадки на територията на Общината, съобщават от общинската управа. Детските и спортни площадки ще бъдат ограничени с предупредителни ленти и ще бъдат поставени информационни табели.

Русе - Зоните за платено паркиране в Русе ще са безплатни до 14 април тази година. Безплатно ще бъде и използването на всички общински паркинги в града. Решението на кметската управа е част от мерките срещу разпространението на коронавируса.

Плевен - Редуцират се автобусите по градските маршрути в областния център и по общинските линии. Ограниченията касаят 8 маршрути от Плевен до малките населени места, съгласувани с кметовете на кметства и операторите, извършващи обществен превоз. По-малко автобуси ще пътуват до Бохот, Буковлък, Върбица, Гривица, Славяново, Пелишат, Къшин. В областния град се намаляват автобусите от жилищните райони "Строгозия" и "Дружба" до Втора клинична база. Промяната влиза в сила от 23 март /понеделник/. От тази дата ще има и намаление на тролейбусите, като ще се движат в делничните дни по разписание за празнични.

Търговище - Забранява се събирането на повече от двама души над 60-годишна възраст в обекти с обществено предназначение в Търговище. Заповедта касае както вътрешните помещения на обектите, където се предоставят съответните услуги, така и прилежащите към тях площи на открито. Необходимо е да се спазва и дистанция от минимум 1,5 метра между хората. Заповедта е в сила до второ нареждане. Регионалната библиотека "П. Стъпов" в Търговище преустановява работата с читатели. Мярката е до 29 март или до второ нареждане. При необходимост читателите могат да получат сканирани документи, библиографски справки и други на посочен от тях електронен адрес като се използват електронните услуги за заявка. 

Омуртаг - В Омуртаг въвеждат вечерен час от днес. Забранява се свободното движение на хора на територията на община Омуртаг от 22:00 часа до 5:00 часа сутринта. Изключение е крайната необходимост, застрашаваща живота и здравето на близък човек, както и служителите и работниците с непрекъснат режим на работа. Забраната влиза в сила от тази вечер и важи до промяна на обстоятелствата.

Кубрат - Общински служители извършват дезинфекция и на общинската болница в Кубрат. С препарати се обработват цялостно коридорите, пейките, болничните скамейки, врати и др. Дезинфекция е извършена в центъра на града, пред входове на учреждения и институции, аптеки, магазини, спортни и детски площадки. В населените места са дезинфекцирани помещенията в кметствата, пространствата пред магазините, здравните кабинети, пощите, читалищата и молитвените храмове.

Ямбол - Превозвачите преустановяват изпълнението на курсове на междуселищните автобусни линии от Ямбол до селата на община Тунджа през почивните дни - събота и неделя заради рязко намалелия пътникопоток. Мерките ще действат от 21 март до отмяна на извънредното положение.

Сливен - Засилено полицейско присъствие с цел ограничаване движението на хора и автомобили на 21 и 22 март ще има в планината край Сливен. Няма да бъдат допускани граждани, автомобили и превозни средства с животинска тяга в Природен парк "Сините камъни", където традиционно хората излизат да посрещнат Първа пролет. Ще се следи да няма събиране на повече от двама човека на едно място.  Общинският пазар в Сливен спира работа през почивните дни от утре - 21 март. Освен това се ограничава използването на вендинг-автоматите.

Бургас - Община Бургас ще измерва с дрон с термокамера температурата на жителите на кварталите в града, предимно с ромско население. Устройството вече е изпробвано, а полицейското присъствие в тези квартали е засилено. Полицаи с мегафони ще призовават хората в града да се приберат вкъщи, ако нямат необходимост да посетят болница, аптека или хранителен магазин. Освен това бе забранено ползването на всички кафе автомати от публичната мрежа и в сградите. Родителите на недоносените бебета, родени в УМБАЛ-Бургас, могат да ги видят чрез видеовръзка по вайбър. Заради извънредното положение свижданията в болницата са забранени. Ввидеосвижданията не са за всички, а са само за тези бебета, които се намират в интензивния сектор, а майките им отдавна са изписани от болницата. Алтернативната форма на свиждания ще продължат до момента, в който ситуацията се подобри и свижданията в болницата бъдат разрешени отново.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ