От 1 юли стартира мярка за заетост на лица, ангажирани в автобусния транспорт

От 1 юли стартира мярка за заетост на лица, ангажирани в автобусния транспорт

От 1 юли стартира мярка за заетост на лица, ангажирани в автобусния транспорт

От 1 юли ще стартира социална мярка за заетост на лица, ангажирани в обществения превоз на пътници в автобусния транспорт - редовен или случаен. Това каза пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков и уточни, че мярката ще действа първоначално 6 месеца и се предвижда да е в размер на 40% от минималната работна заплата с включени осигуровки, което е около 290 лева на човек. Става въпрос за около 27 000 заети лица, добави Желязков и посочи: "На територията на България има около 1400 лицензирани превозвачи, така че помощта ще бъде запазване на заетост, насочена към самите предприятия".

По думите на министъра, ако мярката се окаже успешна, ще се мисли за нейното модифициране и удължаване.

Автобусният превоз е най-засегнатият сектор от транспортния бранш от кризата, подчерта Желязков: "Липсата на движение на хора и в страната, и в света оказа най-голям удар върху транспорта. Стоките, слава Богу, се движеха в периода на стагнация. На годишна база ще се види какви са щетите". Министър Желязков посочи, че спадът в превоза на пътници в БДЖ е осезаем. Близо 4 пъти са спаднали собствените приходи на компанията. Държавата продължава подпомага със субсидии и финансови трансфери, уточни той. Росен Желязков подчерта, че и товарооборотите на пристанищата също са били значително свити. "Най-важното е да се възстанови доверието във възможността на държавите да се справят на международно ниво с последиците от пандемията", отбеляза още той.

Следваата седмица България ще договаря с Румъния, Гърция и Сърбия условията, при които ще се организират пътуванията и преминаванията през граничните пунктове, съобщи още министърът на транспорта и уточни, че премиерът Бойко Борисов ще има разговори с колегите си от тези държави.

Желязков коментира още и авиокомпаниите, летищата и РВД, които работят в система и ако един от тези елементи страда, това се отразява и на другите: "Най-вече пострадаха авиокомпаниите, които изпълняват чартърни полети, превозващи предимно туристи. Затова е предвидено да се дотира от държавата всяка заета седалка в българско превозно чартърно средство с капацитет над 100 седящи места".

Министър Желязков заяви, че държавата няма да компенсира загуби и уточни, че това никоя държава не може да си го позволи:

"Това ще промени много бизнес модели. Някои анализатори казват, че понятието лоукост вече няма да съществува заради необходимостта от приходи, които да гарантират оперативната работа на авиокомпаниите. Важното е да се знае, че авиоиндустрията ще се възстановява бавно и то организираните превози, особено чартърите. В този сегмент подпомагането трябва да бъде в посока привличането на туристи".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ