България

Политика

|

Общество

|

Разследват пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2", има и версия за човешка грешка

Разследват пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2", има и версия за човешка грешка

Пламъци са изпепелили комина на сероочистващата инсталация в централата ТЕЦ "Марица-изток 2" след като в нея вчера избухна огромен пожар. Няма пострадали хора, властите увериха, че няма опасност от замърсяване на въздуха, предаде Нова телевизия.

"Първоначално обстановката беше много зловеща, защото имаше обилно пламъчно горене в комина, който е изграден от изкуствени материали. Нашата основна цел беше да запазим съседните обекти, които са в непосредствена близост. Екипите завариха изключително тежка обстановка", заяви директорът на РДПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев.

"Обстановката беше опасна в няколко посоки. Първо, чисто тактически – при падането на тези огромни елементи се отлюпваха цели сектори от него и трябваше да се внимава за хората, които работят най-близо до комина. От друга страна, беше опасно горенето на продуктите. Колегите работеха със защитни апарати, за да не спират работата си", каза още той.

"Няма никаква опасност нито за работещите на територията на ТЕЦ-2, нито за хората, които живеят в близост или в малко по-отдалечените райони. Направени са всички необходими замервания от РИОСВ. Измервателните станции са отчели съответните данни, които са далеч под пределнодопустимите. Има единствено материални щети, които са поправими", коментира областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването на случая е било възложено на екип от следователи, които дойдоха на място. Вчера беше извършен оглед, днес действията продължават и ще се пристъпи към събиране на други доказателства, заяви окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

"Рано е да правим заключение. Работи си по различни версии. Най-вероятно, за да възникне тази авария, причината е човешка грешка, но това няма как да го кажем категорично, тъй като предстои изясняване на случая", каза още той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ