България

Политика

|

Общество

|

Сивата икономика у нас падна под 20%

Сивата икономика у нас падна под 20%

Сивата икономика продължава да намалява като нейният дял в БВП-то на страната е 19,2%, докато отчетния бизнес има дял от 80,8%. Това показва последното проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Резултатите са знак за поредно повишаване на светлата част на икономиката. Според АИКБ това се дължи на нормативни промени, както и на някои мерки на правителството за изсветляване на икономиката – например засиления контрол върху акцизните складове за горива и действията по съдържанието, разпространявано от кабелните оператори.

Въпреки това обаче темпът на изсветляване на икономиката се забавя. Специално при неформалната заетост дори има отстъпление спрямо предходния доклад на организацията.

Липсват реформи или пък те са недостатъчни в ключови сектори като здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдието, вътрешен ред и сигурност, пазар на труда. Негативно е и повишаването на минималната работна заплата, което е довело до ръст на нови сиви практики сред нискоквалифицираните работници и служители.

Индексът „Икономика на светло“ се изчислява от АИКБ от 10 години, като единствено през 2014 г. той отбеляза спад от 1,2 процентни пункта, а през останалото време – се увеличава. Очакванията са той да достигне 82 пункта през 2023 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ