Двама литовци и руснак са задържани за промишлен шпионаж в „Арсенал“ Казанлък

Двама литовци и руснак са задържани за промишлен шпионаж в „Арсенал“ Казанлък

Двама литовци и руснак са задържани за промишлен шпионаж в „Арсенал“ Казанлък

Трима чужди граждани, работили на ръководни длъжности във военния завод "Арсенал" в гр. Казанлък, са задържани по обвинение, че са предавали чувствителна за фирмата информация на български и чуждестранни конкуренти, съобщи МВР.

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври сигнал за установена липса на конкретни изделия от "Арсенал" АД - Казанлък и документи, относими към тях след направена оценка, че информацията е изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

От разпити на свидетели в започналото разследване се установява, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова сънародничка - на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 02 октомври, били са в Казанлък и са тръгнали обратно. На 5 октомври тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП "Кулата" и са задържани за срок до 24 часа.

В колите има са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с подозренията за промишлен шпионаж. Тримата задържани ще бъдат конвоирани до полицията в Казанлък и привлечени като обвиняеми. Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ