България

Политика

|

Общество

|

Високоскоростна ЖП линия ще свърза България и Истанбул

Високоскоростна ЖП линия ще свърза България и Истанбул

Турция и Европейският съюз ще подпишат споразумение за изграждането на участък от проекта за високоскоростна железопътна линия от границата с България до Истанбул.

Брюксел участва във финансирането на проекта с 275 млн. евро.

Подписи под споразумението ще сложат турският министър на транспорта и инфраструктурата Джахит Турхан и председателя на делегацията на ЕС в Турция Кристиан Бергер, предава БТА.

Проектът се осъществява по програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество на инструмента IPA. Участъкът, визиран в споразумението, което предстои да бъде подписано, е от Капъкуле до град Черкезкьой в окръг Текирдаг.

Проектът за железопътна линия от границата с България до Истанбул е разделен на три участъка. Изграждането на участъка от Капъкуле до Черкезкьой с дължина 155 км ще бъде финансиран съвместно от Турция и ЕС. Европейският съюз предоставя средства в размер на 275 милиона евро. Другите участъци, които са с дължина 76 км, ще бъдат поети от турския бюджет.

Предвижда се в рамките на проекта да бъде изградена жп линия за превоз на хора и товари, която ще позволява на влаковете да се движат със скорост от 200 км/ч.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ