Владислав Горанов: Бюджет 2020 е добре балансиран

Владислав Горанов: Бюджет 2020 е добре балансиран

Владислав Горанов: Бюджет 2020 е добре балансиран

Най-точното определение, което бих използвал за бюджета, е балансиран, каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Той участва на съвместното заседание на бюджетната, социалната и здравната комисия на НС, на което се гледат държавният бюджет, бюджетът на ДОО и на НЗОК, предаде БТА.

Според него проектът на бюджет е балансиран не само във фискалния смисъл, а в смисъла, че следва всички политики, които бяха заложени още в началото на този мандат - през 2017 година.

"Последователността и предвидимостта му са положително качество, защото това, от което най-много страдаме в определени публични политики, е липсата на приемственост и последователност между отделните години, между отделните правителства, което не дава възможност за постигане на дългосрочни цели като целта за подобряване на качеството на средното образование, намаляване на неграмотността и връщането на децата в училище, което е възлова предпоставка за ограничаване на бедността сред определени групи население", посочи Горанов.

По думите му голяма част от фискалните параметри и приоритети, заложени в 2020 година, намериха място още дори в предизборната програма на водещата партия в коалицията - увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, завършването на автомагистралния пръстен с фокус върху Северна България, увеличението на разходите за отбрана.

"Ако липсват съществени изненади в бюджета, за мен това е добра новина", коментира Горанов.

Попитан дали са заложени в проекта на бюджет предпазни мерки около евентуална предстояща криза, Горанов каза, че излезе прогнозата на ЕК, която дава малко по-консервативни виждания за следващите няколко години за развитието на българската икономика, а за тази година са малко по-оптимистични от нашите виждания, но балансираният бюджет дава удобен инструмент за плавно преминаване на кризи.

"Ако се появи подобна, тя би трябвало да се отрази най-вече на приходната част на бюджета, а балансираният бюджет дава разумен буфер през възможността за допълнителна фискална експанзия и промяна на салдото, ако толкова са неблагоприятни условията, че приходите драстично се разминат с предварителните разчети", отбеляза Горанов. По думите му ниската задлъжнялост е още един от факторите, които и ЕК, и другите международни финансови институции отчитат като буфер по отношение на нашата икономика.

По отношение на заложения дълг, Горанов каза, че са заложени всички опции, които са възможни на ниво законодателство, което е по-добре за министерството, държавата, данъкоплатците. Това е максимално заложеният лимит, ние ще се стремим да не го използваме, но аз винаги съм казвал, че наличието на ликвидни буфери е предпоставка за цялостно усещане за предвидимост и устойчивост, допълни той. "Когато има ликвидни буфери в правителството, всички шокове могат да бъдат много по-лесно да бъдат абсорбирани", допълни Горанов.

Попитан дали има опасност отново да актуализираме бюджета заради еднократно голямо плащане, финансовият министър каза, че не смята, големите проекти за модернизация на армията, които предстоят, се надява да бъдат вместени в програмите, приети от НС и да има график с разсрочено финансиране. "Дай Боже да ни изненада някоя голяма инвестиция, само подобно нещо би ме мотивирало да подкрепя подобно решение", допълни Горанов.

По повод исканията за преизчисление на пенсиите със средния осигурителен доход за 2015 година, Горанов каза, че по-високи пенсии ще имат българските пенсионери тогава, когато работещите българи имат по-високи доходи, никаква друга формула не е работеща. Финансовият министър добави, че другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, защото това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период, формиране на огромни нови задължения за нея и държавата и стигането в един момент в непродължителен срок, в който ще се наложи промяна на осигурителната тежест или ограничаване на размера на пенсиите, както в някои държави, които минаха през период на криза, се случи за определен период от време.

Горанов призова да се фокусираме върху увеличението на БВП и във всички политики, които могат да отведат в тази посока, и в увеличението на доходите. Пенсионната система така е измислена в България, че ако се получават високи доходи, има и високи пенсии, заяви Горанов.

По думите му пенсионният модел е приет с консенсус и никой не го поставя под съмнение. Той съдържа в себе си механизмите, по които пенсионните доходи да бъдат определяни и актуализирани година след година с оглед запазване и повишаване на покупателната способност на доходите от пенсии, допълни Горанов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ