Зам.-министър Иван Шишков: Законът трябва да бъде поставен над властта

Зам.-министър Иван Шишков: Законът трябва да бъде поставен над властта

Зам.-министър Иван Шишков: Законът трябва да бъде поставен над властта

„Искаме да сложим ред, като първо се прави бюджетът, а после се строи. Искаме законът да бъде поставен над властта, защото властта е смазала закона. Протягаме ръка на строителните фирми и искаме да им помогнем. Нека сега покажат на обществото с поведението си дали са жертва или съучастник в създалата се ситуация. “

Това коментира заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в интервю за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио.

„Никой не иска да води война срещу строителните фирми“, подчерта Шишков и обясни, че в момента ръководството на МРРБ търси  правния и икономически механизъм да бъдат изплатени заработените от пътните фирми средства за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Той обаче изрично подчерта, че за част от текущия ремонт е имало изготвени проекти като за основен ремонт. Поради което строителни дейности, извършвани без ясни регламенти, водят до некачествено строителство. А никой не иска това.

„Ние не казваме, че фирмите няма да си вземат парите, но няма да е по начинът, по който са раздавани до сега“, обясни още веднъж Шишков.

Той припомни, че предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложило работа, надхвърляща два и три пъти възможностите за разплащане, предвидени в бюджета на агенцията. Именно липсата на правна и икономическа дисциплина е довела до тази изключително сложна ситуация.

„Амбицията ни е до вторник да имаме конкретен отговор на даденото от строителните фирми предложение за споразумение“, уточни заместник – регионалният министър.

Той беше категоричен, че служебният кабинет може да поеме гаранции за разплащане на зимното поддържане – 100 млн.лв, като се търси вариант за осигуряване на още 130 млн.лв. по настоящите договори за текущ ремонт и поддръжка.

Иван Шишков съобщи, че регионалният министър Виолета Комитова води разговори в Министерски съвет в бюджета за следващата година да бъдат предвидени за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища 1,4 - 1,5 млрд.лв. Целта е да се прекрати порочната практика за плащане в края на годината. 

„Протестиращите пътни фирми в голямата си част се представляват от бивши шефове на АПИ и съм сигурен, че освен от пътно строителство тези хора разбират и от администриране и са абсолютно наясно със ситуацията“, беше категоричен заместник - министърът, който посочи още, че протестите на фирмите е трябвало да бъдат пред централата на ГЕРБ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври