В навечерието на Хелоуин: Тиквата може да крие токсични тайни
 
                      Тиквите, тиквичките и други членове на семейството на тиквите имат изненадваща характеристика: те могат да абсорбират замърсители от почвата и да ги "съхраняват" в ядливите си части, което пък би могло да доведе до хранително натравяне и общо неразположение. А през есента (и особено около Хелоуин) десертите и ястията с тиква са навсякъде.
Изследователи от университета в Кобе са разкрили биологичната причина за това явление, отваряйки вратата към отглеждането на зеленчуци, които са по-безопасни за консумация, и потенциално използване на растения за почистване на замърсена земя, пише онлайн изданието ScienceDaily.
Растенията от семейство тикви, включително тикви, пъпеши, краставици и тиквички, са известни с натрупването на високи нива на замърсители в плодовете си. Инуи Хидеюки, който е учен от Университета Кобе обяснява: „Замърсителите не се разграждат лесно и по този начин представляват риск за здравето на хората, които ядат плодовете. Интересното е, че други растения не правят това и затова се заинтересувах защо това се случва конкретно в тази група.“
По-ранни изследвания на Инуи и неговия екип разкриха, че тиквите съдържат вид протеин, който се свързва със замърсителите, позволявайки им да се движат през тъканите на растението. В скорошно проучване учените са установили, че формата на тези протеини и това колко силно се свързват със замърсителите всъщност определя колко замърсяване попада в надземните части на растението.
„Тези протеини обаче съществуват в много други растения и дори сред тиквите има сортове, които са по-склонни да натрупват замърсители от други. След това забелязахме, че при сортовете с висока степен на натрупване има по-високи концентрации на въпросния протеин в сока“, казва Инуи.
В ново изследване, публикувано в списанието "Plant Physiology and Biochemistry", екипът от Университета Кобе установява, че при растенията, които натрупват големи количества от определен протеин, част от неговите варианти се отделят в растителния сок, докато други остават вътре в клетките. Оказва се, че дори малка промяна в състава на аминокиселините на протеина действа като „етикет“, който казва на клетката дали да го задържи или да го изпрати навън.
За да проверят хипотезата си, учените въвеждат протеина с високо натрупване в тютюневи растения, които нямат връзка с изследваните видове. Оказва се, че и тези модифицирани растения изнасят протеина в сока си, което потвърждава механизма. „Само секретираните протеини могат да мигрират вътре в растението и да достигат до надземните части. Следователно това изглежда е отличителният фактор между сортовете растения с ниско и високо замърсяване“, обяснява Инуи.
Разбирането на начина, по който замърсителите се натрупват в хранителните култури, би могло да доведе до по-безопасно земеделие. „Чрез контролиране на поведението на протеините, пренасящи замърсители, чрез генетична модификация на способността им да свързват замърсители или отделянето им в растителния сок, ние вярваме, че ще бъде възможно да се култивират безопасни култури, които не натрупват вредни химикали в ядливите си части“, казва Инуи.
Визията на Инуи се простира отвъд безопасността на храните. „Започнах това изследване, защото търсех растения, които могат ефективно да откриват и усвояват замърсители. Затова си представям, че бихме могли да използваме знанията, придобити чрез това проучване, за създаване на растения, които са по-ефективни в абсорбирането на почвени замърсители. Това би могло да се превърне в технология за почистване на замърсени почви“, казва той.
За щастие има един простичък начин, чрез който да разберете, дали вътрешността на тиквата за Хелоуин е годна за кулинарни шедьоври - ако усетите горчив или странен вкус, то тогава е добре да не рискувате с нататъшна консумация.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Орбан ще се срещне с Тръмп на 7 ноември под натиска на петролните санкции срещу Москва
Свят |Спад на годишната инфлация в еврозоната до 2,1 на сто през октомври
Икономика |Digital age: Техно пробиви и открития
Технологии |Netflix се обръща към банка, за да проучи възможността за оферта за Warner Bros. Discovery
Компании |Големите победители: Кои са финалистите в "Мениджър на годината 2025"?
Мениджър на годината 2025 |Круизен кораб с над 200 души на борда заседна в река Дунав заради ниско ниво на водите
Общество |„Киев пост“: Освен в Румъния, САЩ ще намалят военното си присъствие и в България, Унгария и Словакия
Свят |Българите плащат двойно по-ниски сметки за ток от средното за ЕС
Енергетика |Коледните бонуси в Словения стават задължителни
ЕС |В навечерието на Хелоуин: Тиквата може да крие токсични тайни
Любопитно |Си Дзинпин призовава азиатските държави да поддържат веригите за доставки стабилни и да работят заедно в „бурните“ времена
Икономика |Цените на петрола са се насочили към трети пореден месечен спад
Енергетика |Китай потвърди плановете си да изпрати астронавти на Луната до 2030 г.
Любопитно |ADVERTORIAL
 
						Кредитните карти на Fibank вече предлагат разсрочване на вноски без оскъпяване
 
						Интер Експо Център представя изцяло обновен конгресен етаж и модернизирани изложбени зали – ново ниво в организацията на събития у нас
 
						 
                 
                			   
              	 
                         
                           
                         
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
	                       
                               
                               
                           
                               
                               
                           
                               
                              
Коментари
Няма въведени кометари.