Земетресението край Пловдив усетено в почти цялата страна

Земетресението край Пловдив усетено в почти цялата страна

Земетресението край Пловдив усетено в почти цялата страна

Вече има вторични трусове от земетресението, което беше регистрирано в 14.01 часа, в района на Пловдив, съобщиха от Националния  институт по геофизика, география и геодезия /НИГГГ/ на БАН. Окончателната оценка на института за силата на труса е 4,5 по Рихтер, това е умерено силно земетресение, коментира доц. д-р Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия /НИГГГ/ на БАН. Според коригираните данни трусът е бил на дълбочина 2,7 километра с епицентър района около град Раковски, където също е бил усетен особено силно. Продължителността е била 5-10 секунди. Очакват се и още вторични трусове, някои от които вероятно ще бъдат усетени, тъй като магнитудът е над 4, поясни доц. Трифонова.

Към момента няма данни за разрушения и пострадали, няма и евакуирани, съобщи директорът на ОД на МВР Йордан Рогачев. 

Земетресението е усетено почти на цялата територия на страната. Районът на Пловдив е в една от най-сеизмогенните зони - това е Маришката сеизмична зона, в която и преди е имало земетресения, уточнява доц. Трифонова. Тя припомня, че през 1928 г. в района на Чирпан е имало две доста силни земетресения, а Чирпан е в края на Маришката сеизмична зона, отбеляза доц. Петя Трифонова.
Освен в Пловдив и в Раковски, земетресението е почувствано и в централната част на страната, като в Асеновград е било съпроводено с "бучене". Трусът е бил усетен и в Димитровград, по високите етажи на сградите. В Гоце Делчев и в Хасково земетресението е слабо усетено, но има данни, че е почувствано и в северната част на страната - в Монтана и в Козлодуй, а също и София.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ