Австралия пусна приложение за проследяване на случаите на коронавирус

Австралия пусна приложение за проследяване на случаите на коронавирус

Австралия пусна приложение за проследяване на случаите на коронавирус

Австралийското правителство днес даде ход на приложение за проследяване на случаите на коронавирус, като обеща да уреди законодателно защитата на личния живот, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Австралия и съседна Нова Зеландия успяха да овладеят епидемията, преди тя да окаже голям натиск на системата за здравеопазване, но властите и в двете държави продължават да се безпокоят от риска от ново избухване, пише БТА. "Печелим, но все още не сме спечелили", заяви австралийският здравен министър Грег Хънт на брифинг, на който обяви пускането на приложението КОВИДСейф (COVIDSafe).

Технологията, която е базирана на сингапурския софтуер ТрейсТогедър (TraceTogether), използва Блутут (Bluetooth) сигнали, за да засича кога хората са били близо един до друг. Появиха се критики от организации за граждански свободи, които определиха това като навлизане в личното пространство.

Главният санитарен консултант на страната Брендън Мърфи, цитиран от АФП, обясни, че приложението ще улесни откриването на онези, които са били на по-малко от метър и половина разстояние от някой заразен.
Австралийското правителство, което иска поне 40 процента от населението да се регистрират в системата, за да бъдат ефективни усилията, обяви, че доброволното приложение, което не проследява локацията, е безопасно, допълва Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ