Британски учени откриха имунни клетки, които могат да неутрализират коронавируса

Британски учени откриха имунни клетки, които могат да неутрализират коронавируса

Британски учени откриха имунни клетки, които могат да неутрализират коронавируса

Учени от организацията Diamond във Великобритания са успели да открият у пациент антитела, които могат да неутрализират COVID-19. Той е бил болен от вируса ТОРС, който отново тръгна от Китай през 2002 г. и достигна и до други страни.

Британски издания съобщават, че пациентът все още се възстановявал от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който е от същата група коронавируси. Учените са изследвали негови кръвни проби с мощна машина, която използва електрони, за да произведе светлинни лъчи, с чиято помощ изследователите имат възможност да изследват вирусите по-детайлно. Така и открили антитяло, което може да се "прилепи" към COVID-19 и да го унищожи чрез естествената имунна защита на организма. Човекът е бил диагностициран с ТОРС през 2004 г. Изследователите се надяват да открият как  е успял да се излекува и това да им помогне при намиране на лекарство срещу новия вирус. 

“Коронавирусът има сферично тяло с шипове. Нашият екип изолира шиповия протеин и е прегледал оцелелия от ТОРС пациент, за да провери дали може да идентифицира свързване на антитела на правилното място, което има потенциал да бъде полезно. Открихме антитяло, което изглежда още по-подходящо да се прикачи към COVID-19, така че може да се превърне в терапия”, казва проф. Гуиндаф Еванс пред “Дейли Телеграф”.

В края на януари китайски учени също стигнаха до подобно заключение, анализирайки едно от антителата, открити по време на епидемията от ТОРС. Те продължават с опитите си да го превърнат в средство за спиране на сегашната епидемия.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ