Нов черен рекорд: Русия отчете 34 303 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа

Нов черен рекорд: Русия отчете 34 303 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа

Нов черен рекорд: Русия отчете 34 303 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа

За последното денонощие в Русия са регистрирани 34 303 нови случая – рекордно висока стройност от началото на пандемията. Починалите са 997, това сочат официалните данни на правителството. До голяма степен това се дължи на силното разрастване на епидемията на фона на слабата ваксинационна кампания и недостатъчните ограничителни мерки, предава Франс прес.

В момента Русия е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа. На 16 октомври тя прескочи и символичния праг от 1000 смъртни случая от COVID-19 за едно денонощие (1002).

Според официалните данни едва 32 процента от руснаците са ваксинирани, тъй като недоверието на населението към ваксините е голямо.

Вирусът се разпространява и поради твърде ограничените санитарни мерки, въведени от правителството, въпреки че в някои региони отново стана задължително представяне на QR кодове за достъп до обществени места, допълва Нова.

В стремежа си да защитят икономиката, властите в Москва не въведоха локдаун в национален мащаб, макар да определят като недопустимо ниското равнище на ваксинация на населението. Разпространението на вируса се улеснява и от слабото съблюдаване на елементарните жестове за лична защита.

От началото на пандемията по официални правителствени данни починалите са 223 312 - най-високата смъртност в Европа. Статистическият институт Росстат, който използва по-широко определение за смъртността, свързана с коронавируса, съобщава за над 400 000 починали.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ