Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да придобие ендемичен характер

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да придобие ендемичен характер

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да придобие ендемичен характер

Коронавирусът може да придобие ендемичен характер, но вече няма да има този масов характер на епидемия и пандемия. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

„Обикновено такива пандемии обикалят света около 2 години, след което има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди сезонния грип, и да придобие ендемичен характер. Епидемията винаги е ограничена по време, докато ендемията се наблюдава при отделни групи от хора, които са ограничен, малък брой, но продължава много дълго време. Мисля, че коронавирусът ще придобие ендемичен характер и ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип", добави той.

На въпрос дали е добре човек да се ваксинира всеки път с различна ваксина, проф. Кантарджиев заяви, че засега прозиводителите застават зад това да се правят 2 убождания от една и съща ваксина, като в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините.

Той е на мнение, че преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като според него е добре това да се случи през есента.

„Засега от мутациите, които се наблюдават много внимателно, бразилската, южноафриканската, нигерийската не се в нашата страна. Тук има от британската мутация, като  последната седмица в областите Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския вариант. Чакаме другите мутации с готовност, но трябва така да правим, че вирусите да се разпространяват по-малко. Ще е добре да не допускаме тези други мутации“, коментира той.

По думите му засега всичките мутации, с изключение на нигерийската от декември месец, се покриват от ваксините. Той поясни, че тази мутация се кара по-леко, като при нея е малко вероятно постъпване в болница, но са характерни по-високата температура и гърлобола.

„Ако има нови мутации, фирмите производители на ваксините, които се ползват в момента в Европа и САЩ, са в състояние в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива достатъчно добре от досега приложените ваксини, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега няма такава мутация и няма нужда от трета ваксина.“, коментира проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че е важна личната отговорност.

 

„85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента“, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Според него циркулацията на вируса ще намалее през лятото, заради топлото време.

Той засегна и темата за отлагането на плановия прием и плановите операции.

„Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето“, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Той припомни, че днес се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България.

„Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги си бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските гражданим, пари не съм взимал за промоция за ваксини”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ