Ген. Мутафчийски: Три са основните начини за установяване на COVID-заразата

Ген. Мутафчийски: Три са основните начини за установяване на COVID-заразата

Ген. Мутафчийски: Три са основните начини за установяване на COVID-заразата

Има три основни начина за установяване и проследяване на заразени с коронавирус. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерския съвет.

„Според СЗО единственият достоверен начина за установяване на заразен от коронавирус е с real time PCR тест, който е бавен, изисква апаратура и добре обучен персонал. Няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на лабораториите, които работят в размер на около 1000 – 1200 случая дневно. Това означава, че могат да се правят около 30 000 теста месечно. Изразено като цени това е около 930 лв. на месец. В в общата поръчка от Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста“, обясни ген. Мутафчийски. Впоследствие, премиерът Борисов потвърди, че тези тестове вече са поръчани.

Вторият начин за установяване на болен с коронавирус е чрез флуресцентен имунохроматографски метод, който е на базата на антиген на повърхността на вируса. Идентифицирането става за около 5 минути с един малък портативен апарат. А сега се разработват тестове, подобни на тези за установяване на бременност, поясни ген. Мутафчийски и добави, че такъв тип изследване вече се прави на две места у нас, едното от които е ВМА. На този етап обаче резултатите от този тип тестване все още се проследяват много внимателно за степента на достоверност

„Тези тестове поради лесното им изпълнение ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Ние предвиждаме, че те могат да се правят от 5000 – 10 000 – 20 000 дневно. Това означава, че на месечна база трябва да се правят около 300 000 теста, които съобразно цената им в момента, са около 10 млн. лв. месечно“, изчисли ген. Мутафчийски.

Третият начин са т.нар. бързи тестове, които са подходящи за прилагане, след като се установи върхът на епидемията. С тях може да се установи колко души са се разболяли без дори да установят и все пак са придобили имунитет.

„Това се предвижда да бъде правено в широки граници между 20 000 и 40 000 на ден, което е около 10 милиона на месец“, поясни Мутафчийски.

Според него първият тест е изключително важен, защото той е безспорен резултат. Вторият тест открива новозаболели и това става много по-бързо. Тези тестове се предвижда да бъдат правени в рискови групи за откриването на новозаболели. Третият вид тестове са важни след втората половина на епидемията, защото те ще дадат реалната снимка колко души вече са придобили имунитет, които могат съвсем спокойно да работят.

„Това ще даде основата, за да се освобождават мерките за коронавируса една по една и за съживяването на обществения живот и икономиката. Това ще струва на правителството около 200 млн. лв. месечно“, изчисли ген. Мутафчийски.

Той поясни, че ако в първия етап на кривата се наблегне върху първия вид тестове, което ще натовари сметката, то във втория етап тестовете са доста по-евтини, но и по-масови.

Държавата ще поръча и осигури 400 хил. бързи теста за предстоящия масов скриниг, който ще започне след 4,6,8 или "колкото експертите кажат" седмици, допълни премиерът Борисов. 

„Хроматографските тестове вече се прилагат на две места, включително и във ВМА. Много внимателно следим резултатите. Много бързо се развива историята с диагностиката на коронавируса. До преди три месеца не беше известно как ще се диагностицира, но сега има много начини, някои успешни, други не толкова успешни. При тези хроматографски тестове се взима носогърлен секрет, който се разтврая с буфериращ разтвор и се накапва в една плочка, в която се търси самия вирус, а не досегът му с тялото. Затова се смята, че ако е положителен, то наистина е надежден метод. Фирмите дават около 70% гаранции за достоверност на теста, но се работи и става все по-надеждна методика. Там се работи и по въпроса тестът да се прави без апаратче. По real time PCR също се правят разработки, така че да се прави тестуване без екстракция на РНК“, обясни ген. Мутафчийски.  

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ