Влезе в сила изискването за зелен сертификат

Влезе в сила изискването за зелен сертификат

Влезе в сила изискването за зелен сертификат

От полунощ в страната са в сила нови противоепидемични мерки. Зеленият сертификат вече е задължителен за местата, където може да има струпване на закрито.

В това число влизат на ресторанти, нощни заведения, кина, театри, музеи, фитнеси и спортни зали, зали са басейни, молове както и търговски обекти на 300 кв. метра.

Зеленият сертификат не важи за магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, сградите на държавната администрация и обществения градски транспорт

Сертификат може да получи всеки, който има доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19.

Той е задължителен и за работещите в болници, онкологични центрове, и такива за диализа, както и служителите в домовете за възрастни хора. Без Зелен сертификат, те няма да могат да работят.

Броени минути след полунощ екипи на РЗИ и полицията  тръгнаха на проверки в заведения.

От днес се преустановяват и свижданията в лечебни заведения, с изключение на свиждания на пациенти в терминален стадий.

На дистанционна форма на обучение преминават училищата във всички общини със заболеваемост над 750 на 100 хил. от населението за последните две седмици.

Тази сутрин пред Нова Телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров заяви, че до 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

„Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите“, добави д-р Петров. Той подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ