В заварено положение: Чуждите туристи у нас – 152, българите на почивка в чужбина - 47

В заварено положение: Чуждите туристи у нас – 152, българите на почивка в чужбина - 47

В заварено положение: Чуждите туристи у нас – 152, българите на почивка в чужбина - 47

Към днешна дата в Боровец има 25 чуждестранни туристи, от които 21 са англичани, на които утре им предстои заминаване с чартър. В Пампорово има 16 чуждестранни туристи - те са от Румъния, Турция, Хърватия. В Банско има най-много чуждестранни туристи. Те са около 111. Тази сутрин отпътуваха 46 британски гаждани, утре ще отпътуват още 26. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова

„Получихме информация за руски граждани, които следва да отпътуват с чартър от Пловдив, че има вероятност да не бъдат качени в самолета, който е организиран, с оглед на това, че са от град, който е поставен под карантина. Веднага проведохме разговор с руския посланик. Той пое ангажимент тези туристи да бъдат извозени от града и изпратени за страната с отделен чартър“, обясни министърът на туризма.

Общо 47 организирани туристи са извън България - в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденските острови.

„Единствената проблемна дестинация е Буенос Айрес. Всеки сам е поел риска да замине на туристическо пътуване по това време. Редно е те да си заплатят допълнителните разходи към тяхното пътуване и по-късно да им се възстановят средствата от авиокомпаниите“, каза още министър Ангелкова.

„Туристите в Малта са индивидуални туристи, които са направили резервациите си през Booking, а не през туроператор. Колегите се опитват да се свържат с тях, за да обсъдим вариантите за тяхното прибиране. Няма да оставим нашите граждани, но апелираме към отговорно поведение в тази служна ситуация“, каза още министърът на туризма.

961 чужди граждани са нощували в страната и по курортните места. Подробно информация за тях ще се получи по-късно. Общо българите, които са пренощували в места за настаняване, както и чуждестранните граждани са общо 2006 души.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ