ЕК глоби пет банки с 344 млн. евро

ЕК глоби пет банки с 344 млн. евро

ЕК глоби пет банки с 344 млн. евро

Европейската комисия глоби с 344 млн. евро пет банки – Barclays, RBS и HSBC, UBS и Credit Suisse за тайно споразумение за търговия с чуждестранна валута. Това съобщи ВВС.

Търговците, действащи от името на уличените финансови институции са обменяли чувствителна информация чрез онлайн чат стая, наречена Sterling Lads, което им е позволило да вземат информирани решения за това кога да купуват и продават валути. Според ЕК „антиконкурентното поведение … подкопава целостта на финансовия сектор за сметка на европейската икономика и потребителите".

Разследването на комисарите е било фокусирано върху търговията с валутите на Г-10 - британски паунд, евро, щатски долар, японски йени и швейцарски франк. Когато компаниите обменят големи суми от различни валути го правят чрез форекс търговец, който действа от името на банка. Клиенти са мениджъри на активи, пенсионни фондове, големи компании и други банки.

Проверката на ЕК е установила, че някои търговци, работещи за петте банки, са споделяли своите планове и  са „координирали своите търговски стратегии“ чрез канала Sterling Lads. „Този ​​обмен на информация е позволил на търговците да вземат информирани пазарни решения за това дали и кога да продават или купуват валутите в портфейлите си, вместо да действат независимо един от друг и да поемат присъщия риск за вземането на тези решения“, е констатирала Еврокомисията.

Според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер тази санкция  изпраща „ясно послание за ангажимента на ЕК да гарантира стабилен и конкурентен финансов сектор, който е от съществено значение за инвестициите и растежа“.

UBS получи имунитет за разкриване на съществуването на картела, като по този може да избегне санкция от 94 млн. евро. Общата глоба на Вarclays, RBS и HSBC е намалена на 261 млн. евро, заради оказаното сътрудничество с органите на разследването. Credit Suisse ще плати цялата глоба от 83,2 млн. евро, заради отказ от сътрудничество. Все пак е постигнато споразумение за 4% намаление на санкцията защото банката „не носи отговорност за всички аспекти на случая".

Това е третото поред разследване на валутните пазари, което ЕК предприема.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ