2016 г. може да се окаже най-топлата в историята на метео наблюденията

2016 г. може да се окаже най-топлата в историята на метео наблюденията

2016 г. може да се окаже най-топлата в историята на метео наблюденията

Температурните показатели през 2016 г. сочат, че тя е счупила рекорда на 2015 за най-топла година за цялата история на метео наблюденията.

По данни на НАСА и на британското Метеорологично управление глобалните температури са надхвърлили с 0,07 градуса показателите за 2015, съобщава Би Би Си.

Макар че данните са на ръба на статистическата грешка, НАСА смята, че за последните години температурните рекорди са подобрени три пъти.

Според учените роля за рекордното затопляне има и климатичният феномен Ел Ниньо, но основният фактор остава изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.

"2015 г. беше официално призната за най-топлата година в историята на наблюденията на климата, но сега се появяват данни, че нейните показатели са надхвърлени през 2016 с 0,1 – 0,12 градуса. Този ръст изглежда неголям, но ако го разгледаме в дългосрочен план, нарастването е много голямо“, коментира пред Би Би Си Кевин Шмид от НАСА.

Данните за температурните колебания бяха публикувани в сряда от няколко метеорологични агенции в различни държави.

Според британската метео служба Ел Ниньо е добавил 0,2 градуса към средната температура през миналата година. Сред факторите за повишаването на температурите е и необичайно топлото време в арктическата зона.

"Дори да изключим Ел Ниньо, двете последни години бяха най-топлите в историята, а това значи, че причините са глобалното затопляне и парниковият ефект“, коментира проф. Ели Хейууд от университета Рединг.

Учените наблюдават рекордно намаляване на ледниковата покривка на двата полюса, отбелязва Петери Таалас от Световната метеорологична организация.

"Арктика се нагрява двойно по-бързо от останалите части на света. Постоянното намаляване на ледниците в океана влияе върху климата и циркулацията на океанските води в други части на света. Трябва да обърнем внимание и на потенциалния ръст на емисиите на метан от топенето на дълбоко замръзналата земя“, продължава Таалас.

Учени и политици се тревожат, че новите данни потвърждават повишаването на температурите с 1 градус в сравнение с доиндустриалната епоха. Показателят се доближава до границата от 1,5 градуса, определена от Парижкото споразумение за климата.

Според метеоролозите тази година, 2017, едва ли ще счупи рекорда за най-топла, но почти сигурно ще влезе сред петте най-топли години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ