Богатите страни не изпълняват обещанията си за финансиране на борбата с климатичните промени

 Богатите страни не изпълняват обещанията си за финансиране на борбата с климатичните промени

Богатите страни не изпълняват обещанията си за финансиране на борбата с климатичните промени

Обещанията на развитите страни за предоставяне на 100 млрд. долара годишно финансиране, дадени преди повече от десетилетие и считани за ключови на предстоящите срещи за климата, най-вероятно няма да бъдат изпълнени дори пет години след предварително зададената цел, става ясно от нов доклад, цитиран от списание „Тайм“.

Освен че заплашва успеха на конференция на ООН за климатичните промени в Глазгоу, която започва след няколко седмици, този факт поставя под въпрос и целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, отбелязват от Oxfam International в ново прочуване.

„Богатите страни трябва да изпълнят обещанието, което дадоха преди 12 години“, заяви Нафкоте Даби,  ръководител на глобалната политика в областта на климата на Oxfam. „Ясно е, че това е въпрос на политическа воля“, добави тя.

Данни на ОИСР от миналата седмица показаха, че темпото на увеличаване на финансирането за борбата с климатичните промени се е забавило допълнително през 2019 г., когато е отчетен ръст от едва 2% спрямо 2018 г. до 79,6 млрд. долара.

Все още няма данни за 2020 г., когато трябваше да бъде постигната целта за годишно финансиране от 100 млрд. долара, но предвид икономическите щети, нанесени от пандемията от COVID-19, целта вероятно ще бъде пропусната.

Развиващите се страни посочват, че това финансиране е от ключово значение за изпълнението на целите за намаляване на емисиите. През последните седмици американският пратеник по климата Джон Кери обикаля целия свят в опит да събере по-голяма подкрепа преговори по климата във формата COP26. Финансовите трудности обаче може да се превърнат в спънка по борбата с климатичните промени.

От Oxfam също така изразяват опасения относно начина, по който ще бъде предоставено финансирането на развиващите се страни. Цели две трети от финансирането е под формата на заеми, които може да усложнят дълговите проблеми на развиващите се страни.

САЩ са смятани до голяма степен за най-големят длъжник по поетия ангажимент за финансиране, след като бившият президент Доналд Тръмп извади най-богатия замърсител в света от Парижкото споразумение. От Oxfam отбелязват, че Франция, Австралия и Япония също не са покрили ангажиментите си за финансиране на по-бедните страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ