Европа и САЩ са лидери по иновации в сферата на рециклирането

Европа и САЩ са лидери по иновации в сферата на рециклирането

Европа и САЩ са лидери по иновации в сферата на рециклирането

Европа и Съединените щати притежават 60 процента от световните патенти за рециклиране на пластмаса и за биопластмаси, сочи проучване на Европейската патентна служба (ЕПС).

Това се дължи най-вероятно на по-активното отношение към този проблем на потребителите на тези континенти, заяви пред Франс прес главният икономист на патентното ведомство Ян Мениер. Той допълни, че Азия има силна позиция по отношение на патентите като цяло по други въпроси, но в световен план Китай има едва 5 процента от патентите в сферата на рециклирането на пластмаси. Заедно с Южна Корея и Япония, трите азиатски страни държат около 28 процента от всичките патенти в тази област.

Германия е на първо място по иновации в сферата на рециклирането на пластмаси, следвана от Франция, предава БТА.

Президентът на патентната служба Антониу Кампинуш посочва, цитиран в комюнике, че сред технологиите, химичните и биологични методи за рециклиране са получили миналата година два пъти повече патенти в сравнение с класическия метод на механично рециклиране.

Механичното рециклиране, което е най-използваното до този момент в промишлено отношение, се състои в стопяване на сортираните, почистени и смачкани пластмаси и превръщането им във вторична пластмасова суровина. Химическото рециклиране, възприемано все по-активно в промишлеността, има амбицията да произвежда също толкова качествени полимери като новата пластмаса.

Докато Европа е начело на чистите фундаментални изследвания за ензимно рециклиране, американските стартъпи имат четири пъти повече патенти от европейските им конкуренти, отбелязва ЕПС. Според ведомството Европа не използва целия си потенциал, за да развива тези технологии в промишлен план.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ