От МВФ искат да борят глобалното затопляне с минимални цени на въглерода

От МВФ искат да борят глобалното затопляне с минимални цени на въглерода

От МВФ искат да борят глобалното затопляне с минимални цени на въглерода

Служители на Международния валутен фонд предлагат въвеждане на минимална цена на въглерода, която да помогне за забавяне на глобалното затопляне през следващото десетилетие, предава Блумбърг.

В публикуван вчера документ, който все още се обсъжда от управителния съвет и членовете на МВФ, служители на финансовата предлагат различни минимални нива на цените на въглерода за страните въз основа нивото им на развитие. Предложението върви успоредно на дебата за глобален минимален корпоративен данък

Предложението предвижда въвеждане на три ценови нива сред САЩ, Китай, Европейския съюз, Индия, Обединеното кралство и Канада, с цени от 75, 50 и 25 долара за тон съответно за развити пазари, тези с високи доходи и пазарите с ниски доходи. В случаи че тези цени бъдат приети, световните въглеродни емисии могат да бъдат намалени с 23% спрямо базовите нива до 2030 г. Това ще повиши ефективността на целта на Парижкото споразумение за климата за поддържане на затоплянето на планетата под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, отбелязват от МВФ.

Поставянето на фокус върху малък брой големи замърсители „ще направи преговорите по-лесни, като същевременно с това порива голям процент от глобалните емисии“. „Това ще бъде голяма стъпка към намаляването на парниковите газове, от което се нуждаем“, коментира управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в изявление, подготвено за събитие на Института Брукингс.

Макар че въвеждането на данък е от вариантите за постигане на желаното ниво на цените, то може да бъде постигнато и чрез регулация или търговия с емисии, отбеляза Георгиева. Приходите от мярката могат да бъдат използвани за компенсиране на домакинствата за ръста на цените както и за подпомагане на прехода на бизнеса и служителите от дейности с висока въглеродна интензивност до такива с ниска, добави тя.

Планът може да стимулира умерено по-нататъшно съкращаване на емисиите, ако бъде разширен, за д включи всички страни от Г-20, които ще бъдат отговорни за прогнозираните глобални емисии на въглероден диоксид след десетилетие, се казва още в доклада на МВФ.

Глобалната цена на въглерода трябва да се увеличи до 75 долара за тон или повече до 2030 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 до 2 градуса по Целзий.

„Последният прозорец на възможност да запазим глобалното затопляне в рамките на 1,5 до 2 градуса по Целзии е на път да се затвори.“, коментира Иън Пери МВФ по време на онлайн събитие на  Института Брукингс. „Има много работа, която трябва да свършим през следващото десетилетие“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ