Учени: В Африка умират най-старите дървета в света

Учени: В Африка умират най-старите дървета в света

Учени: В Африка умират най-старите дървета в света

Международни учени откриха, че повечето от най-старите и най-големи африкански дървета боабаб са измрели през последните 12 години. Възможните причини са климатичните промени, макар че няма директни доказателства за това. 

Дърветата боабаб могат да растат до огромни размери и живеят стотици, дори около 2000 хиляди години. Те са символ на африканската савана. Учени от университети в Южна Африка, Румъния и САЩ обаче твърдят, че има изчезване на боабабите на африканския континент и то е "с безпрецедентни размери".

Те описват откритията си в изданието Nature Plants, като посочват, че смъртта на столетните дървета не е причинена от епидемия, предава Би Би Си. Измирането на боабабите с толкова голям мащаб според тях е "шокиращо и много тъжно". 

Изследователите са посещавали за наблюдение стари боабаби в южната част на Африка от 2005 г. насам. Използвайки радиовъглерод, те са разследвали структурата и възрастта на дърветата. Така са открили, че 8 от 13 от най-старите и 5 от 6 от най-големите боабаби на света или напълно са измрели, или най-старите им части са се сринали. Предположението е, че това се дължи на повишените температури и сушата.

Боабабите, които са измрели или умират, са открити в Зимбабве, Намибия, Южна Африка, Ботсвана и Замбия. Всички те са на възраст между 1000 и 2500 години. 

Боабабите успяват да оцеляват през столетията на африканските горещини чрез своята уникална система, с която задържат вътре в стволовете си големи количества вода. Те поддържат дивия живот и са важни места за гнездене на птиците в Африка. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ