Апокалиптичният април може остави белег върху петролния пазар за години напред

Апокалиптичният април може остави белег върху петролния пазар за години напред

Апокалиптичният април може остави белег върху петролния пазар за години напред

Този месец петролния пазар навлиза във фаза на безпрецедентно понижение на търсенето, което може да трансформира индустрията за години напред, пише Блумбърг.

Според прогнозата на някои от най-влиятелните анализатори на енергийния пазар, ежедневното потребление ще спадне с между 15 и 22 млн. барела на ден в сравнение на същия месец миналата година. Този срив вече доведе до намаляване на капацитета на рафинерии, спиране на сондажите и попълване на петролните резерви.

„Това най-вероятно ще бъде повратен момент за индустрията“, коментират анализатори от Goldman Sachs Джефри Кюри и Дамиен Коурвалин в бележка до инвеститорите.

„Невъзможно е да има такъв срив на търсенето без дълбоки и продължителни последствия за предлагането“, добавят те.

Понижението на търсенето е изострено и от сблъсъка между бивши съюзници в споразумението ОПЕК+, които произвеждат колкото се може повече суров петрол в битка за пазарен дял. Това свръх предлагане оказва допълнителен натиск върху тръбопроводите и веригите за доставка. Според Goldman през април  всеки ден в склад ще влизат около 20 млн. барел петрол, докато от IHS Markit прогнозират светът да изчерпа капацитета си за складиране на петрол до средата на годината.

Много малко са индустриите, които няма да бъдат засегнати сериозно от нива на предлагане. Очаква се този април да бъде най-лошият месец в историята от гледна точка на търсенето на самолетно гориво. Енергийната консултантска фирма FGE прогнозира, че потреблението на бензин в САЩ ще намалее с 50% спрямо същия месец на 2019 г. От Energy Aspects Ltd. очакват цената на сорта Брент да падне до близо 10 долара за барел, ниво, което не достигано от повече от две десетилетия.

Априлският срив създава мрачни предпоставки на петролния пазар за второто тримесечие, които имат потенциала да поставят до стената редица компании и да дестабилизират правителствата на много страни членки на ОПЕК. Макар че тази криза може да накара енергийната индустрия най-накрая да предприеме преструктурирането, от което има толкова силна нужда, световният натискът за приемане на зелени алтернативи и изоставяне на изкопаеми горива може да попречи на нейното възстановяване, когато търсенето се върне.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ