Драстично ще нараства зависимостта на Великобритания от вноса на газ

Драстично ще нараства зависимостта на Великобритания от вноса на газ

Драстично ще нараства зависимостта на Великобритания от вноса на газ

Зависимостта на Великобритания от чуждестранни доставки на природен газ ще се увеличи драстично през следващите три десетилетия, дори ако всички находища в Северно море бъдат разработени. Това съобщи Financial Times, позовавайки се на официални оценки. 

Обединеното кралство вече внася повече от половината от газа си от страни като Норвегия, Катар и Русия, като до 2030 г. тази цифра ще нарасне до почти 70%, сочат нейни данни. Индустриалният регулатор, Органът за петрол и газ (OGA) и Комитетът по изменението на климата, независима група, която съветва британското правителство, изчисляват, че до 2040 г. страната ще може да посрещне само една пета от предвиденото търсене на газ от вътрешни ресурси, 15% през 2050 г. 

Миналата година производството на газ в Северно море беше оценено на 33 милиарда кубически метра, според OGA, но според прогнозите ще падне до 17,5 милиарда до 2030 г., 6,9 милиарда до 2040 г., и до 2,7 милиарда до 2050 г. Търсенето на природен газ, което остава критично за отоплението на дома и индустриите, включително електроенергията и торовете, ще намалява с по-бавни темпове, пише изданието, цитирано от ТАСС

Енергийната сигурност на Великобритания беше в центъра на вниманието през последните месеци, тъй като опасенията от потенциално намаляване на доставките на газ в Европа през зимата доведоха до безпрецедентно увеличение на цените на газа. В същото време екологичните организации в кралството поискаха Лондон да спре разработването на нови проекти в Северно море, заявявайки, че подобни действия ще противоречат на същността на международното споразумение, прието от 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, проведена миналата година в Глазгоу. Този подход беше обявен в британския парламент от единствения депутат от Зелената партия във висшия законодателен орган на кралството Каролайн Лукас. 

Пактът за климата от Глазгоу, одобрен от представители на почти 200 държави, съдържа предложение за преразглеждане на национално определения принос на страните в борбата срещу изменението на климата до края на 2022 г. Документът също така предлага постепенно да се премахнат "неефективните субсидии за изкопаеми горива". 

Натискът върху индустрията, според вестника, се е увеличил още повече след миналогодишния доклад на Международната енергийна агенция (IEA) с пътна карта за постигане на нулеви емисии до 2050 г. МАЕ посочва необходимостта от изоставяне на проучванията и инвестициите в нови индустриални проекти. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ