ЕК защити компаниите, които работят по руските газопреносни проекти към Европа

ЕК защити компаниите, които работят по руските газопреносни проекти към Европа

ЕК защити компаниите, които работят по руските газопреносни проекти към Европа

Европейския съюз е против налагането на санкции на което и да било европейско дружество, което работи според законите. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, предаде БТА. Той коментира изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео от снощи. Помпео обяви, че ще бъдат наложени санкции на компаниите, участващи в изграждането на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" ("Балкански поток").
„Не се произнасяме по изявления и заплахи. ЕК винаги е целяла разширението на газопровода "Серевен поток 2" и други тръбопроводи да бъдат извършвани в условия на прозрачност и без дискриминация, с подходящия регулаторен надзор, съобразно международното и европейското право в областта на енергетиката“, добави той.
Говорителят отбеляза, че миналата година влязоха в сила нови европейски правила за пазара на газ. По неговите думи днес правилата са ясни и се прилагат за всички газопроводи, които свързват европейския газов пазар с външния свят. Само преди няколко дни германския външен министър Хайко Мас заяви, че позицията на Германия относно Северен поток 2 остава непроменена и страната ще подкрепи довършването на газопровода. По същото време Датската енергийна агенция одобри руски кораби да участват в довършителните работи по строежа на Северен поток 2. Партньори в Северен поток 2 са OMV, Uniper, Wintershall, Dutch Shell и Engie.

 

САЩ активно се опитват да се намесят на газовия пазар в Европа, който е почти изцяло доминиран от руските доставки, като организира доставки на втечнен природен газ чрез морски танкери. „Няма да толерираме подкрепа от страна на компании за проекти, които целят увеличаване на руското влияние. Излезте от тези проекти, в противен случай рискувате да поемете всички негативи!“, предупреди вчера Майк Помпео.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ