Гърция одобри споразумението за строежа на Източносредиземноморския газопровод EastMed

Гърция одобри споразумението за строежа на Източносредиземноморския газопровод EastMed

Гърция одобри споразумението за строежа на Източносредиземноморския газопровод EastMed

Гръцкият парламент одобри снощи междудържавното споразумение за строежа на Източносредиземноморския газопровод (EastMed), който ще доставя газ директно от находища в Израел и Кипър. Споразумението беше подписано в Атина от Гърция, Израел и Кипър на 2 януари. Турция обаче остро критикува инициативата, която според нея пренебрегва правата на Анкара и кипърските турци, информира БТА. 

"Споразумението не е насочено срещу никого, но е непряк отговор на провокациите на Турция", заяви в парламента министърът на енергетиката на Гърция Костис Хадзидакис, цитиран от агенция Спутник. 

В подкрепа на споразумението гласуваха депутатите на управляващата Нова демокрация, опозиционната СИРИЗА, центристкото Движение за промяна и дясната партия Гръцко решение, а против бяха представителите на Комунистическата партия и лявата МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис. 

По време на дебатите Никос Каратанасопулос от Комунистическата партия заяви, че това споразумение е прокарвано от САЩ. Според депутата газопроводът е "част от логиката на САЩ за намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ и ограничаване на присъствието на Русия в по-широкия регион".

Хадзидакис потвърди, че САЩ подкрепят проекта, но настоя, че тръбата има историческо значение за Гърция, тъй като засилва международната й политическа позиция и стратегическото сътрудничество с Кипър и Иразел, а наред с това разкрива работни места и насърчава конкурентноспособността на вътрешния пазар за газ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ