Кои са най-големите петролни и газови компании по пазарна капитализация?

Кои са най-големите петролни и газови компании по пазарна капитализация?

Кои са най-големите петролни и газови компании по пазарна капитализация?

Миналата година глобалното потребление на първична енергия падна с 4,5% спрямо предходната година, а търсенето на петрол – с 9%. За кратък период през април 2020 г. цената на американския суров петрол се срина под нулата. Първите месеци на пандемията от COVID-19 бяха пагубни за пазара, като някои анализатори очакваха, че този ефект ще бъде дългосрочен. 2021 г. обаче доказва, че тези опасения са били безпочвени.

През тази година пандемията донесе силен попътен вятър за петролната и газовата индустрия, като компаниите от сектора се възползваха от открилата се пред тях възможност.

Светът е изправен пред недостиг на енергия, като тепърва предстои температурите да падат с идването на зимата в северното полукълбо.

Проблемите с веригата на доставки, причинени от пандемията, и нарастващото търсене на енергия от възстановяването на икономиките, поставиха страните по света в надпревара за петролни и газови продукти, което доведе до рязко поскъпване на всички суровини.

Разбира се, най-големите петролни и газови компании са големите печеливши в тази историята. Използвайки данни на CompaniesMarketCap.com към 7 октомври 2021 г., сайтът VisualCapitalist.com е създал инфографика на 20-те най-големи компании от сектора по пазарна капиталзиация.

[[{"fid":"382503","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1787,"width":1200,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Саудитският държавен петролен гигант Aramco – единствената компания от сектора с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара. Пазарната оценка на компанията от 1,979 трлн. долара е почти толкова голяма, колкото общата на всички останали фирми в Топ 20. Още по-впечатляващ в случая е фактът, че компанията излезе на борсата едва през декември 2019 г. Тази пазарна оценка не е изненадваща. Aramco беше най-печелившата компания през 2019 г. с нетна печалба от 88 млрд. долара. Apple спечели надпреварата през 2020 г., но високите цени на петрола може да върнат саудитската фирма на трона през 2021 г.

Въпреки че Standard Oil бе разбита преди повече от век, мащабите на петролната империята на Джон Д. Рокфелер все още са видими. ExxonMobil и Chevron, които се нареждат на второ и трето място в класацията с капитализация от 258,3 млрд. долара и 205,3 млрд. долара, са директни наследници на Standard Oil. Освен това, Shell и BP, заемащи съответно 4-та и 9-та позиция със 175,3 мрлд. долара и 94 млрд. долара, придобиха активи от оригиналния портфейл на Standard Oil по пътя си към създаването на собствени империи.

Географското разпределение на най-големите петролни и газови отразява силната глобализация на индустрията. Двадесетте най-големи компании идват от десет различни страни, като шест се намират в САЩ, а четири в Русия. Другите десет са в Китай, Бразилия, Саудитска арабия и страни от Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ