МАЕ допуска цените на петрола да паднат до $36/барел до 2030 г.

МАЕ допуска цените на петрола да паднат до $36/барел до 2030 г.

МАЕ допуска цените на петрола да паднат до $36/барел до 2030 г.

Глобалната политика за неутралност на въглерода ще доведе до спад в цените на петрола до 36 долара за барел до 2030 г. и до 24 долара за барел до 2050 г. Това сочат данни от доклада на Световната енергийна перспектива на Международната агенция по енергетика (IEA) за 2021 г., получен от ТАСС. Според други сценарии от прогнозата обаче динамиката на цените на петрола ще бъде различна.

В своя доклад МАЕ разчита на три основни сценария за развитие на световната енергетика, всеки от които се различава по мащаба на климатичните реформи. Спадът на цените на петрола до 24 долара за барел е възможен при сценария на нулеви нетни емисии (Net Zero Emissions). МАЕ обяснява, че с прилагането на такава стратегия светът вече няма да се нуждае от нови петролни и газови находища.

Други два сценария от доклада обаче предполагат запазване на сегашния коридор на цените до 2050 г. или дори техния ръст. Така че, в сценария на обявените обещания (Announced Pledges Scenario), при който са постигнати всички цели за декарбонизация в света, средната цена на петрола до 2030 г. е 67 долара за барел, а до 2050 г. - 64 долара за барел.

В умерената прогноза на сценария на заявените политики (STEPS - Stated Policies Scenario), която предполага, че правителствата ще се придържат към консервативни стратегии и не всички от заложените климатични цели ще бъдат постигнати до 2050 г., цената на петрола варира в диапазона от 60-90 долара за барел.

При най-тежките сценарии за декарбонизация на икономиките делът на Русия и страните от ОПЕК в световното производство на петрол ще бъде поне 60% в сравнение с настоящите 40%, се казва в доклада.

Търсене на петрол 

Дългосрочното търсене на петрол ще намалее при всеки сценарий на декарбонизация на икономиките. Въпреки това, при най-тежките от тях, пикът на потреблението на петрол в света може да дойде след 2025 г., се посочва в доклада.

В умерената прогноза STEPS глобалното търсене на петрол достига върхове от 104 милиона барела на ден през 2030-те години и след това постепенно намалява до 2050 година.

В сценария APS търсенето на петрол нараства само до 97 милиона барела на ден и след 2025 г. започва да спада до 2050 г., когато достига 77 милиона барела на ден.

И накрая, в сценария на NZE търсенето спада до 72 млн. барела/ден до 2030 г. и до 24 млн. барела/ден до 2050 г.

Последният сценарий също предполага, че 60% от всички леки автомобили, продавани в световен мащаб, са електрически до 2030 г., а новите автомобили с двигател с вътрешно горене няма да се продават след 2035 г. В същото време нефтохимията остава единствената индустрия, в която има увеличение на търсенето на петрол - до 2050 г. 55% от целия петрол, произведен в света, ще се консумира в нефтохимията, очаква МАЕ.

Недостиг на енергия и нарастваща нестабилност 

Глобалните енергийни пазари са изправени пред още по-голяма нестабилност на цените през следващите години на фона на недостатъчни инвестиции. Недостигът на суровини е възможен във всички индустрии и региони на света, се казва в доклада.

Светът е изправен пред ситуация, при която инвестициите в производството на нефт и газ са спаднали след кризите през 2014 и 2020 г., а инвестициите в нови видове енергия все още са недостатъчни, за да задоволят нарастващите нужди на планетата, пишат експерти на МАЕ.

"Дефицитът е вероятно във всички енергийни сектори и във всички региони", се казва в доклада. МАЕ обаче не призовава за инвестиции в добива на изкопаеми горива, като отбелязва, че е необходимо да се ускорят инвестициите в чиста енергия. В противен случай светът ще бъде изправен пред период на висока турбулентност и нестабилност, предупреждава агенцията.

В същото време МАЕ не очаква периодът на високи цени на енергията, който започна през 2021 г., да продължи много дълго. Според всички прогнозирани сценарии за развитие на световната енергетика, търсенето на петрол ще намалее в бъдеще до 2050 г.

В същото време МАЕ предупреди, че изменението на климата носи риск от нестабилност на енергийните системи. Така че, според оценките на агенцията, около една четвърт от капацитета на глобалните електропреносни мрежи е изложен на риск от разрушаване от въздействието на силните ветрове. Дори при най-умерения сценарий броят на дните с изключително горещо време ще се удвои до 2050 г., което също ще увеличи натоварването на производството на електроенергия.

Освен това МАЕ смята, че твърде бавните темпове на енергиен преход ще доведат до факта, че хората ще умират по-често от замърсяването на въздуха през следващите десет години. Ако обаче човечеството успее да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., този риск може да бъде намален с 40%. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ