МАЕ: Ваксината няма да спаси петролния пазар

МАЕ: Ваксината няма да спаси петролния пазар

МАЕ: Ваксината няма да спаси петролния пазар

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол за 2020 г. и заяви, че не очаква надеждите за ваксина срещу коронавируса да доведат до значителен ръст на търсенето по-рано от  следващата година, предаде Си Ен Би Си.

В последния си месечен доклад МАЕ обяви, че очаква търсенето на петрол да се свие с 8,8 млн. барела на ден през тази година. Това представлява ревизия надолу с 0,4 млн. барела на ден спрямо предходната прогноза на агенцията.

За 2021 г. МАЕ очаква търсенето на петрол да нарасне до 5,8 млн. барела на ден, което е с 0,3 млн. барел на ден повече от прогнозирания през минали месец скок.

Цените на петрола нараснаха в три поредни търговски сесии, след като в понеделник Pfizer и BioNTech съобщиха, че експерименталната им ваксина е демонстрирала ефективност от над 90% в предотвратяване на инфекции с COVID-19.

Все още има големи предизвикателства преди масовото разпространение на ваксина да стане факт, но петролните пазари бяха окуражени от резултатите на Pfizer и BioNTech с надеждата, че новината може да доведе до ръст на търсенето на енергия през идните месеци.

„Все още е твърде рано, за да се правят прогнози кога и как ваксината ще ни позволи да се върнем към нормалния си живот. Засега прогнозите ни не предвиждат значително въздействие на ваксина преди първата половина на 2021 г.“, казват от МЕА.

Последният доклад на МЕА идва малко преди срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, сред които Русия, известни като ОПЕК+, насрочена за 1 декември.

Надеждите са, че на фона на ниското търсене организацията ще удължи сегашното си  съкращение на производството от 7,7 милиона барела на ден и през 2021 година Съкращението влезе в сила през август, като за януари следващата година бе предвидено то да бъде намалено до 5,7 млн. барела на ден.

„Тъй като е малко вероятно ваксина срещу Covid-19 да спаси световния петролен пазар в скоро време, комбинацията от по-ниско търсене и нарастващото предлагане ще усложни ситуацията за страните от ОПЕК +.“, коментират от МАЕ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ