В търсене на нефт. Shell пуска сонда в Черно море от 1 април

В търсене на нефт. Shell пуска сонда в Черно море от 1 април

На 1 април Shell пуска проучвателната сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар") в дълбоко Черно море, на 80 км от българския бряг. Това съобщиха на пресконференция от компанията. Шансът при подобни неизследвани дълбоководни проучвания да се открият въглеводороди е едно към пет, каза Александър Кейс, ръководител на проекта за проучвателни дейности в България на Shell.

Преди три години Shell получи разрешение от правителството за търсене и произване на нефт и газ, ангажиментът на компанията беше да извърши 3D сеизмични проучвания. Заради обнадеждаващи геоложки данни тя пристъпва и към сондиране, което не и е задължение. Търсенето ще е на дълбочина 1300 м под морското равнище, а сондата ще влезе на 2500 км дълбочина, методът е управлявано сондиране чрез налягане, а не фракинг.

„Сондирането ще е три месеца, анализирането на данните ще продължи до година. Ако то е успешно, ще трябва да се направи оценка и нови  сондажи. Периодът от откриването до търговски добив е от 6 до 10 г.”, заяви Кейс.

„Подобни залежи, ако бъдат открити, предполагат добив към 75 000 барела за между 20 и 30 г.”, заявиха експертите на Shell.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ