Брюксел обвини Русия за дезинформация и пропаганда в ЕС

Брюксел обвини Русия за дезинформация и пропаганда в ЕС

Брюксел обвини Русия за дезинформация и пропаганда в ЕС

Европейската комисия обвини Русия, че дирижира прокремълска дезинформационна кампания в страните от ЕС, и констатира "със съжаление", че тази пропаганда "може да бъде изключително ефикасна", предоха Франс прес и БТА.

"Има малко съмнения, че прокремълската дезинформационна кампания е дирижирана стратегия, която доставя едни и същи дезинформационни статии на възможно най-голям брой езици, посредством възможно най-голям брой канали, толкова често, колкото е възможно", каза европейският комисар за сигурността Джулиан Кинг пред европейските депутати.

Британският еврокомисар говори по време на дебат в ЕП за "Русия и влиянието на (нейната) пропаганда в страни от ЕС".

За две години ресорният орган на ЕК е събрал над 3500 примера за прокремълска дезинформация, която противоречи на фактите и въпреки това е достъпна за обществото. При това тя е била разпространена на голям брой езици по многобройни поводи, каза Кинг.

Еврокомисарят за сигурността подчерта, че "(руските) власти изобщо не крият целите на тази кампания". "В официалната военна доктрина на Русия, както и в официалните изявления на руски генерали, те описват употребата на "фалшиви данни" и на "дестабилизираща пропаганда" като легитимни средства, а информацията - като "друг тип въоръжена сила", се аргументира той.

Кинг призова към бдителност. "Целта (...) да накараме хората да повярват, че дезинформацията е факт, е правдоподобна. И ако погледнем проучванията на общественото мнение, показващи как голям брой хора приемат очевидните дезинформации, разгласявани от прокремълските медии, ние трябва за жалост да направим заключението, че руската дезинформация може да бъде много ефикасна", каза еврокомисарят за сигурността.

Телевизия RT (бившата "Раша тудей") и информационна агенция "Спутник" - руски държавни чуждоезични медии - са обвинявани в Европа и САЩ, че разпространяват пропагандата на Кремъл и дори че се опитват да се месят в избори, отбелязва Франс прес. До скоро повод за безпокойство будеха предимно източноевропейски страни. В последно време обаче се появиха данни за предполагаема руска намеса в президентските избори в Съединените щати през ноември 2016 г., инциденти в Германия, президентските избори във Франция миналата пролет, както и "манипулации" в социалните мрежи в полза на привържениците на независимостта на Каталуня преди референдума за самоопределение в испанската автономна област на 1 октомври.

Евродепутатката от Латвия Сандра Калниете, която откри дебатите, призова за увеличаване на финансирането и щата на специалната грура на ЕС за противодействие на дезинформацията.  Тя бе подкрепена на почти всички, с изключение на защитниците на Русия в Европарламента.

Според Калниете страните от ЕС трябва да се борят по-активно с прането на руски пари, с които се финансират и контролираните от Кремъл или симпатизиращите му издания в Европа, отбелязва Би Би Си.

„И националните правителства, и ЕС трябва да подкрепят качествената журналистика, иначе тя ще изчезне“, призова латвийската депутатка.

Няколко евродепутати настояха Facebook и другите социални мрежи, които на практика са станали средства за масова информация, да бъдат подчинени на същите закони като традиционните медии и да следят за коректността на информацията, която разпространяват. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ