Еврокомисията готова да прекрати наблюдението над България от догодина

Еврокомисията готова да прекрати наблюдението над България от догодина

Европейската комисия изрази готовност да прекрати изцяло наблюдението над България през следващата година. Това съобщи кореспондент на БТА в Брюксел. 

На Румъния даде 8 препоръки и предупреди, че е далеч от прекратяването на наблюдението.

В доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка се разглежда изпълнението на поетите от нашата страна ангажименти по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. В него се разглежда напредъкът по изпълнението на 17-те препоръки, отправени преди година, и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на нашата страна в изпълнението на тези препоръки, се посочва в съобщение на ЕК.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна посока, България ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и оставащите показатели. Това ще даде възможност наблюдението над България да приключи преди края на мандата на настоящата комисия (следващата есен - бел. кор.).

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че България продължава да отбелязва траен напредък в изпълнението на окончателните препоръки. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна посока и напредъкът се запазят трайно и необратимо, наблюдението за България може да бъде приключено преди края на мандата на настоящата ЕК, добавя той.

В доклада пише, че България в последната година е продължила да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 година. Според ЕК няколко препоръки вече са изпълнени, а други са съвсем близо до изпълнение. Наблюдението по три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) се прекратява.

България трябва да продължи да постига редовно конкретни резултати, за да затвърди отбелязания напредък. Тази положителна посока трябва да бъде запазена в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, и ще се нуждае от продължаващо наблюдение от страна на българските власти след приключването на механизма. Докладването по прозрачен начин от страна на българските власти, гражданският и общественият надзор, ще играят важна роля при преминаването на наблюдението на вътрешно национално равнище, както и за осигуряване на необходимите гаранции, че ще продължи да се следва пътя на напредък и реформи, заявява ЕК.

Отбелязва се значително влошаване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред опасност от ограничаване на достъпа до информация и може да има отрицателно въздействие върху съдебната независимост при наличие на лични нападки срещу съдии в някои медии. В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от досегашния механизъм, както и за по-доброто управление.

Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. ЕК ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по механизма за България ще бъде приключен. За да постигне тази цел, България е приканена да продължи да следва настоящата положителна посока, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки.

Очаквайте подробности!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ