ЕК започва първите проверки по новите бюджетни правила наесен

ЕК започва първите проверки по новите бюджетни правила наесен

ЕК започва първите проверки по новите бюджетни правила наесен

От есента Европейската комисия ще започне първите проверки по съмнения за злоупотреби с бюджета на ЕС. Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. 

Тя отбеляза, че ЕК очаква яснота от предстоящото решение на Европейския съд за новите правила, които обвързват бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона, предава БТА. 

"Става въпрос за данъците на европейците, вече проверяваме всички факти, които могат да послужат при бъдещи процедури", посочи Фон дер Лайен. 

По думите й, новите правила предвиждат сигурност за бъдещите инвестиции, от които ЕС има нужда. "Трябва да бъдем единодушни, че парите трябва да се харчат по правилата. Може да не сме съгласни с всичко в медиите, но трябва да бъдем единодушни, че журналистите, които разследват злоупотребите с власт, не са заплаха, а ценност за обществото", добави председателят на ЕК. 

Фон дер Лайен изрази съчувствие по повод стрелбата снощи в Амстердам по холандския разследващ журналист Петер де Фрийс. Тя призова държавите от ЕС да осигурят върховенство на европейското пред националното право, да спазват съдебните решения, да не ограничават работата на свободните медии. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ