ЕС готви нов, радикален икономически план, ще търси стимули за европейски технологични шампиони

ЕС готви нов, радикален икономически план, ще търси стимули за европейски технологични шампиони

ЕС готви нов, радикален икономически план, ще търси стимули за европейски технологични шампиони

ЕС е разработил икономически план, който предвижда едностранно въвеждане на мита върху вносните американски стоки. Заложено е и предложение за учредяване на фонд в размер на 100 млрд. евро за развитие на собствени технологични компании, пише в. "Политико". Под името "Европейски фонд на бъдещето" той ще стимулира европейски технологични шампиони като конкурентно противодействие на  американските и китайски технологични гиганти като Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Alibaba.
Акцент в плана е препоръката ЕС да проявява по-голяма решителност в областта на търговията и да въведе едностранно мита за американските вносни стоки.
САЩ и ЕС си наложиха взаимно мита на редица категории стоки през пролетта и лятото на миналата година. Сега ЕС се опитва да избегне въвеждането на нови американски мита за европейските автомобили, припомня ТАСС.
Предложенията са все още в етап на обсъждане, уточнява БТА.
Планът обаче е едно от най-сериозните признания досега, че има риск Европа да изостане още от САЩ и Китай в надпреварата за световен икономически двигател на бъдещето, отбелязва "Политико".
Изданието подчертава, че след Брекзит ЕС ще бъде по-свободен в интервенционистката си икономическа политика, която Франция и Германия отдавна подкрепят.
Мотивацията за предложението не е тайна. Най-големите американски технологични компании с пазарна капитализация, която понякога надхвърля 1 трилион долара, са с над 100 пъти по-скъпи от водещите европейски в сектора като например компанията за музикален стрийминг Спотифай (Spotify).
Освен американските технологични гиганти представителите на ЕС определят като конкуренти и китайските Байду (Baidu), Алибаба (Alibaba) и Тенсент (Tencent).
Европа няма такива компании, се посочва в европейския документ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ