Еврокомисията не отстъпи за бюджета на Италия. Рим заплашен от сурови финансови санкции

Еврокомисията не отстъпи за бюджета на Италия. Рим заплашен от сурови финансови санкции

Европейската комисия днес отново отхвърли проектобюджета за 2019 година на управляващата популистка коалиция в Италия, който излиза в много голяма степен извън рамките на европейските норми, предаде Франс прес. Така Брюксел открива пътя за евентуални финансови санкции.

В предложението на италианското правителство виждаме риск страната да затъне сляпо в нестабилност, посочи вицепрезидентът на ЕК и еврокомисар за еврото и социалния диалог, и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис. По думите му напълно оправдано е откриване на процедура за прекомерен дефицит, основана на италианския дълг от над 130% от БВП.

Подобна процедура може да доведе до финансови санкции срещу Италия. Това е процес, който поставя под контрол и определя крайни срокове и цели за страните членки, нарушили фискалните правила на Еврозоната.

Повечето страни членки са били подлагани на подобна процедура в някакъв момент, особено по време на финансови кризи, но на никоя от тях не е налагана глоба, която може да достигне до 0,2% от БВП.

Откриването на процедурата трябва да бъде одобрено от страните членки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ