Европарламентът с призив да се забранят тестовете на козметика върху животни

Европарламентът с призив да се забранят тестовете на козметика върху животни

Европарламентът с призив да се забранят тестовете на козметика върху животни

Европарламентът излезе с призив днес ЕС да започне дипломатическа инициатива за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни преди 2023 година.

В ЕС, от 2013 г. е забранена продажбата на козметични продукти, които са били тествани върху животни.

Евродепутати подчертават, че това не е попречило на козметичната индустрия в ЕС да се развие и да осигури около два милиона работни места. Въпреки това около 80 на сто от страните по света все още разрешават изпитванията върху животни и пускането на пазара на тези продукти. Евродепутати отбелязват, че съществуват недостатъци и в системата на ЕС, тъй като някои козметични продукти се тестват върху животни извън ЕС, след което се изпитват повторно в ЕС чрез използването на алтернативни методи и се пускат на европейския пазар,.

Евродепутатите също така отбелязаха, че по-голямата част от съставките в козметични продукти се използват и в много други потребителски и промишлени продукти, например лекарства, перилни препарати и други химикали, както и храни, и следователно може да са тествани върху животни по различни закони.

Евродепутатите заявиха също, че липсата на надеждна информация за козметични продукти, изпитвани върху животни и след това внесени в ЕС, също остава сериозен проблем. ЕС трябва да се увери, че нито един продукт, предлаган на европейския пазар, не е бил тестван върху животни в трета държава.

За да работят за световна забрана както на тестването на козметични продукти върху животни, така и на търговията с козметични съставки, изпитвани върху животни, евродепутатите призовават лидерите на ЕС да използват своите дипломатически мрежи, за да създадат коалиция и да пристъпят към сключване на международна конвенция в рамките на ООН. Забраната трябва да влезе в сила преди 2023 година.

Евродепутатите настояват забраната да не бъде отслабена от никакви текущи търговски преговори, нито от правилата на Световната търговска организация.

Необвързващата резолюция беше приета с 620 гласа "за" срещу 14 "против" и 18 въздържали се.

Момчил Неков (С&Д, България) заяви: "Ефективна забраната за използване на животни при тестове в козметичната индустрия и предлагането на такива продукти е факт в Европа от 2013 г., но за съжаление близо 80 на сто от другите страни нямат подобно законодателство. Пласирането на подобни продукти трябва да бъде стриктно спазвано, за да няма ситуация на единния пазар, в която за европейските производители имат по-трудни условия за производство или реализация на продуктите. Наскоро излязлата в медийното пространство информация за нехуманно отношение към животни по време на транспортиране от Австралия е само един малък пример, за това как в глобалната търговия липсват правила, които да поставят на еднаква основа европейските производители с тези от трети страни. Европейската комисия трябва много внимателно да разгледа всички подобни лоши практики и да изисква също толкова високи стандарти от производителите от третите страни, както изисква и от европейските."

Според специалното проучване на Евробарометър 442 от март 2016 г. 89 на сто от гражданите на ЕС са съгласни, че ЕС следва да работи повече за насърчаването на по-голяма осведоменост относно важността на хуманното отношение към животните на световно ниво. 90 на сто от гражданите на ЕС са съгласни, че е важно да се установят високи стандарти за хуманно отношение към животните, които да бъдат признати в целия свят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ