Фон дер Лайен: България е пример, че солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз

Фон дер Лайен: България е пример, че солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз

Фон дер Лайен: България е пример, че солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз

Пандемията с коронавируса все още е в критичен момент, въпреки добрите новини, които се чуват през последните дни. Това заяви в интервю за БНР председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Да, смея да кажа, че започваме да чуваме по-добри новини, но все още сме в критичен момент. Ситуацията в най-засегнатите от пандемията страни като Италия и Испания обаче все е още драматична. Всички скърбим с тях, но също така им помагаме колкото е възможно в общественото здравеопазване и икономиката.“, коментира Фон дер Лайен.

Тя заяви, че от България идват добри примери в борбата с коронавируса, посочвайки доброволческата дейност на един български стартъп и бургаската опера, започнали да шият маски, които след това даряват.

„Има и други вълнуващи примери за мобилизация в България - чух за стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски и който е започнал да ги раздава на полицаи и на болничен персонал. Също и че служители в бургаската опера използват собствен материал, за да шият маски, които после даряват. Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че ситуацията наистина е тежка, но солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз“.

По думите на Фон дер Лайен в ЕК са работили много, за да се гарантира, че стоките и услугите ще могат да преминават свободно в Общия пазар.

„В България границата беше блокирана, на граничните пунктове в Унгария имаше почти 50-километрови опашки. Тогава ние дадохме насоки за зелените коридори и бързо транзитно преминаване, което според мен доведе до значително подобряване на ситуацията“, коментира председателят на ЕК.

Председателят на ЕК говори и за рестартирането на европейските икономики и възможността за емитиране на т.нар. „коронаоблигации“, като заяви, че са необходими бързи и ефективни решения, които се базират на консенсус. От БНР припомнят, че идеята за „коронаоблигации“ среща съпротива от Германия и Нидерландия.

„Казахме на ниво Комисия, че даваме пълна гъвкавост на бюджетните ни правила. С други думи, това дава възможност на страните членки да влеят пари в здравните системи и икономиките. Знаете, че миналата седмица задействахме много силна схема - SURE (шуър), за да запазим работните места на хората. Ние подкрепяме краткосрочната заетост, за която осигурихме 100 млрд. евро. Казахме на фирмите: "Задържайте хората на работа, дори и такава да няма, защото след това ще запазите квалифицирана работна сила, която ние сега субсидираме чрез тази схема". Мисълта, която поставяме зад всичко това, е, че в момента, в който икономиката започне да набира сила, тези компании ще имат свой квалифициран персонал и отново ще могат да изпълняват поръчки. Затова е много важно те да преживеят тези тежки времена.“, коментира Фон дер Лайен.

Според нея, за да се осъществи идеята за нов план „Маршал“, е необходима много силна финансова рамка за следващите седем години.

„Всички сме съгласни, че ни е необходимо огромно финансиране в нашите икономики, така че те да могат да направят отскок, което ще е и най-добрата инвестиция в нашето бъдеще. Смятам, че ако имаме подкрепата на силна финансова рамка за следващите 7 години, ние на ниво Комисия ще можем да мобилизираме средства, които после солидно да инвестираме в икономиките, които пък толкова ще се нуждаят от този рестарт. Според мен, изначално идеята за план „Маршал“ е правилна, защото тя казва: „Страните заедно“, казва председателят на ЕК.

По думите на Фон дер Лайен принципът на общият пазар е такъв, че той е силен, само икономиките на страните-членки са силни и на равноправна основа.

„За тази цел разчитам на европейските власти да инвестират в страните членки чрез европейския бюджет, както вече казах - като се мобилизира мощта на този бюджет, който съществува точно заради това. Добрата страна на европейския бюджет е в това, че всяка страна членка го познава, има много прозрачност, всички знаят правилата, той е създаден за конвергенция и кохезия, както и за да инвестираме заедно и стратегически в нашето бъдеще“, добавя тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ