Първи сме в ЕС по ръст на работните места, осигурени от износ

Първи сме в ЕС по ръст на работните места, осигурени от износ

Износът осигурява над 36 милиона работни места в ЕС, което е увеличение с 2/3 спрямо 2000 година. Общо 14 милиона от тези работни места са заети от жени. Износът от ЕС носи 2,3 милиарда евро добавена стойност. Това са част от най-важните данни в проучване на Европейската комисия, представено днес.

От 2014 г. насам броят на работните места, осигурени от износа, се е увеличил с 3,5 милиона. Заплащането на тези работни места е средно с 12 на сто по-високо от възнагражденията в останалите стопански отрасли.

Докладът съдържа подробности за резултатите за всяка държава от ЕС и в него има добри новини за България. Благодарение на износа се разкриват и осигуряват работни места в целия ЕС, като броят им нараства. Най-голямо увеличение от 2000 г. насам е отбелязано именно в нашата страна (+ 312 на сто), Словакия (+ 213 на сто), Португалия (+ 172 на сто), Литва (+ 153 на сто), Ирландия (+ 147 на сто), Естония (+ 147 на сто) и Латвия (+ 138 на сто).

Когато дейността на износителите от ЕС в друга държава от Общността е успешна, има ползи и за работниците от други държави. Причината е, че дружествата, които предоставят стоки и услуги по цялата верига на доставките, също получават печалби, когато крайният им клиент продава стоката в чужбина. Например износът от Франция за останалите държави по света осигурява около 627 000 работни места в други държави от ЕС.

Износът от ЕС за държави от други части на света осигурява близо 20 милиона работни места извън Европа. От 2000 г. насам броят на тези работни места се е увеличил повече от два пъти. Повече от един милион работни места в САЩ са осигурени в производството на стоки и услуги, които се включват в износа на ЕС чрез световните вериги на доставките.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ