Разрешаването на проблемите, които са причина за отрицателните лихви, е извън правомощията на ЕЦБ

Разрешаването на проблемите, които са причина за отрицателните лихви, е извън правомощията на ЕЦБ

Разрешаването на проблемите, които са причина за отрицателните лихви, е извън правомощията на ЕЦБ

Страничните ефекти от отрицателните лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще нараснат с времето, но разрешаването на проблемите, които са причината за ниските ставки, е извън правомощията на институцията. Това заяви членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ понижи депозитната си лихва до отрицателна още през 2004 г., но ставката се задържа на по-ниски от очакваното нива, като пазарите не прогнозират завръщане към положителни стойности до през следващото десетилетие.

„Подобно на други нетрадиционни политики, страничните ефекти вероятно ще се нараснат с времето, ако условията на отрицателни лихви се задържат прекалено дълго“, коментира Шнабел,

Тя обаче не изрази притеснения относно рисковете, свързани с рентабилността на банките, като подчерта, че резултатите до момента са положителни и че ЕЦБ все още не е достигнала до ефективния лимит на ползите от ниските лихви.

„Има значителна несигурност относно точното ниво на лихвите, при което ще бъде предприета политика на обръщане, като според настоящите изчисления ЕЦБ все още не е достигнала ефективната долна граница“, коментира Шнабел по време на онлайн конференция, организирана от Европейската икономическа асоциация.

Според нея, макар че ЕЦБ е ограничила страничните ефекти чрез предоставяне на компенсации за банките, разрешаването на проблемите, които са причината лихвите да са отрицателни, е извън мандата на централната банка.

Ниските лихви са отражение на слабите фундаменти, включително слабия ръст на производителността, нарастващите спестявания и застаряването на населението на Европа. Всички тези фактори са довели до 20-годишен спад в сравнение с лихвената ставка, която се счита за неутрална.

„Тъй като отрицателните лихви имат до голяма степен негативен ефект върху макроикономически тенденции, който е извън правомощията на централните банки, силовите отговори на правителствата срещу пандемията са незаменими в насърчаването на потенциални растеж, като по този начин се поставят основните за положителни ставки в бъдеще“, казва още Шнабел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ