Страните в ЕС се нуждаят от 10 пъти повече медицинско оборудване, разкрива вътрешен документ

Страните в ЕС се нуждаят от 10 пъти повече медицинско оборудване, разкрива вътрешен документ

Страните в ЕС се нуждаят от 10 пъти повече медицинско оборудване, разкрива вътрешен документ

За да се справят с кризата с коронавируса държавите от Европейския съюз се нуждаят от 10 пъти повече лични предпазни средства и други медицински изделия, включително апарати за обдишване, спрямо настоящия капацитет на веригите за доставки. Това пише във вътрешен документ на ЕС, цитиран от Ройтерс.

В продължение на седмици 27-те страни членки на ЕС полагат огромни усилия, за да се сдобият със медицински стоки от първостепенна необходимост, включително маски за лице и респираторни апарати за пациентите с дихателни проблеми, в опит да се справят с епидемията от коронавирус, която засегна континента.

Въпреки тези усилия обаче „наличността и доставките на тези медицински стоки в цяла Европа остава на нива, които пораждат притеснения“, се казва в документа на Европейската комисия, огласен от Ройтерс.

„Вътрешните изчисления на Комисията показват, че „традиционните“ вериги за доставки могат да отговорят само на 10% от търсенето“. Липсата на медицинско оборудване поставя под голям риск от заразяване медицинските служители, които от своя страна може да пренесат заразата на неинфектирани пациенти.

По последни данни, в Италия и Испания, двете най-тежко засегнати европейски страни от епидемията, има повече от 5000 медицински лица, заразени с COVID-19. Това означава, че лекарите и медицинските сестри са около 9% от общият брой на заразените в Италия и повече от 13% в Испания, с уговорката, че медиците обикновено се тестват повече от обикновените граждани.

В документа на комисията се казва, че повечето страни членки на ЕС разполагат с лимитирано количество медицински запаси и ограничен капацитет за увеличаване на производството на медицинско оборудване.

Вчера от комисията съобщиха, че са близо до постигане на сделка с доставчици на маски, предпазни медицински очила и друго оборудване, почти месец, след като бяха започнати съвместни преговори от името на 25 от 27-те страни членки. В момента офертите се разглеждат, като се очаква оборудването да бъде достъпно за европейските страни в рамките на две седмици след подписването на сделките за доставка, казват от ЕК. Надеждите са, че сделктие ще бъдат подписани до края на март.

Допълнителни затруднения

Ситуацията в Европа е влошена и от рестрикциите върху износа на медицински стоки, въведени от някои страни членки.

В опит да бъде ограничено разпространението на вируса, някои страни затвориха вътрешните си граници, а други провеждат дълги проверки, които забавят доставките на стоки, включително медицинско оборудване и лекарства.

„Наскоро на някои граници бе регистрирано времето за изчакване за преминаване от над 24 часа, дори и за медицински консумативи“, се казва в документа на ЕК, като се визира граничния контрол в няколко източноевропейски страничния.

Планът на ЕС за ускоряване на преминаването на границата за медицински стоки и такива от първа необходимост по т.нар зелени коридори все още не функционира ефективно. „До момента само 3 страни членки имат работещи зелени коридори“, пише в документа.

 Ограниченията върху износа също затрудняват доставката на медицински изделия. Франция и Германия се отказаха от търговските си ограничения, но Комисията все още оценява въздействието на тези мерки, след като в Испания и Гърция се оплакаха от закъснение на доставки.

Брюксел също води преговори с Полша, Чехия, България и Румъния относно техните търговски ограничения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ