Тереза Мей призова ЕС да представи алтернатива на нейните предложения за Брекзит

Тереза Мей призова ЕС да представи алтернатива на нейните предложения за Брекзит

Тереза Мей призова ЕС да представи алтернатива на нейните предложения за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей  излезе днес със специално изявление по повод разговорите, които е провела с европейските лидери за Брекзит, предаде Ройтерс.

 "Вчера бях в Залцбург за разговори с европейските лидери. Винаги съм казвала, че тези преговори ще бъдат трудни - и винаги е било сигурно, че те ще бъдат най-трудни в последния етап", каза Мей.

 "Макар че и двете страни искат сделка, трябва да приемем факта, че въпреки напредъка, който сме постигнали, има два големи въпроса, по които имаме сериозно разминаване. Първият са нашите икономически отношения, след като напуснем (EС). Тук Европейският съюз все още ни предлага само две възможности. Първата възможност предвижда Великобритания да остане в Европейската икономическа зона и в митническия съюз с ЕС. По-просто казано, това би означавало все още да се придържаме към всички правила на ЕС, да продължи неконтролираната имиграция от ЕС и да не можем да сключваме търговските сделки, които искаме с други държави. Това би било подигравка с референдума, който проведохме преди две години", заяви тя.

 "Втората възможност би била основно споразумение за свободна търговия за Великобритания, което да въведе проверки на границата между Великобритания и ЕС. Но още по-лошото е, че Северна Ирландия на практика би останала в митническия съюз и части от единния пазар, трайно отделена икономически от останалата част на Обединеното кралство чрез граница в Ирландско море. Парламентът вече единодушно отхвърли тази идея", каза Мей.

 По думите й "създаването на каквато и да е форма на митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство не би взело предвид, че Северна Ирландия е неразделна част от Обединеното кралство".  "Това е нещо, с което никога няма да се съглася. Всъщност по мое мнение то е нещо, с което никога не би се съгласил никой британски министър-председател. Ако ЕС смята, че ще се съглася, много греши", заяви тя.

 "Всяко нещо, което не зачита референдума или което на практика разделя нашата страна на две, би било лоша сделка и аз винаги съм казвала, че по-добре да няма сделка, отколкото да има лоша сделка", подчерта Мей. "Но аз също така съм давала ясно да се разбере, че най-добрият изход е Великобритания да напусне със сделка. Затова след месеци на напрегната работа и подробни обсъждания предложихме трета възможност за нашите бъдещи икономически отношения въз основа на безпрепятствена търговия със стоки", отбеляза министър-председателката.

Според нея "това е най-добрият начин да защитим работните места тук и в ЕС и да избегнем твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, като в същото време зачитаме резултата от референдума и целостта на Обединеното кралство".

Тя изтъкна, че вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск е казал, че британските предложения биха подкопали единния пазар, но не е обяснил подробно как може да стане това, нито е дал ответно предложение. "Затова сме в безизходица", заяви Мей.  "Вторият въпрос е свързан с първия. И ние, и те сме съгласни, че е необходимо споразумението за напускане да включва защита, която да гарантира, че ако има забавяне на прилагането на нашите нови отношения, все пак няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Но ЕС предлага да постигне това, като на практика оставя Северна Ирландия в митническия съюз. Както винаги съм казвала, това е неприемливо. Ние никога няма да се съгласим с това. Това би означавало разцепване на нашата страна", подчерта министър-председателката.
 "Ние ще представим наша алтернатива, която запазва целостта на Великобритания. И тя ще е в съответствие с ангажиментите, които поехме още през декември, включително ангажимента да не бъдат създавани нови регулаторни бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, освен ако северноирландската изпълнителна власт и законодателно събрание не се съгласят", изтъкна тя.
 "Както казах на лидерите от ЕС, никоя от страните не би трябвало да иска това, което е неприемливо за другата. Ние не можем да приемем нищо, което заплашва целостта на нашия съюз, както те не могат да приемат нищо, което заплашва целостта на техния. Ние не можем да приемем нищо, което не зачита резултата от референдума, както те не могат да приемат нищо, което не е в интерес на техните граждани", заяви Мей.
  "През целия този процес съм се отнасяла към ЕС само с уважение. Великобритания очаква същото. Добрите отношения в края на този процес зависят от това. На този късен етап от преговорите не е приемливо просто да отхвърляш предложенията на другата страна без подробно обяснение и ответни предложения. Затова сега имаме нужда да чуем от ЕС какви са истинските въпроси и каква е тяхната алтернатива, така че да можем да ги обсъдим. Дотогава не можем да постигнем напредък", посочи министър-председателката.
  "Междувременно трябва и ще продължим работата по нашата подготовка за липса на сделка. По-конкретно искам да изясня нашия подход по два въпроса. Първо, има 3 милиона граждани на ЕС, които живеят във Великобритания и които ще бъдат разбираемо разтревожени за това какво означава за тяхното бъдеще резултатът от вчерашната среща на върха. Искам ясно да заявя пред вас, че дори да няма сделка, вашите права ще бъдат защитени. Вие сте наши приятели, наши съседи, наши колеги. Ние искаме да останете. Второ, искам да уверя хората в Северна Ирландия, че ако няма сделка, ще направим всичко по силите си, за да предотвратим връщане към твърда граница", каза Мей.
 "Референдумът беше най-голямото демократично упражнение, което някога е преживявала тази страна. Отричането на неговата легитимност или осуетяването на неговия резултат заплашва общественото доверие в нашата демокрация. Затова вече повече от две години работя денонощно, за да осигуря сделка за излизане на Великобритания от ЕС", изтъкна тя.
  "Никой не иска добра сделка повече от мен. Но ЕС би трябвало ясно да разбере, че аз няма да променя резултата от референдума. Нито ще разцепя страната си. Имаме нужда от сериозен ангажимент за решаване на двата големи проблема в преговорите. Ние сме готови", каза Мей в заключение.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ