Тереза Мей призова ЕС да прояви добра воля

Тереза Мей призова ЕС да прояви добра воля

Тереза Мей призова ЕС да прояви добра воля

Великобритания и Европейският съюз са близо до споразумение за Брекзит, но и двете страни трябва да проявят добра воля и решителност, за да се избегне хаотична раздяла и да се осигури близко бъдещо партньорство, пише британския премиер Тереза Мей в днешния брой на германския вестник "Велт", цитиран от БТА.

"Близо сме до постигането на добре организирано излизане от ЕС, което е ключово за изграждането на близко бъдещо партньорство", отбеляза Мей, цитирана от Ройтерс.

"За довеждането на процеса до успешен край ЕС трябва да промени позицията си, както направи Великобритания. Нито една от страните не бива да иска неприемливото от другата като например въвеждането на външна митническа граница между различни части на Обединеното кралство."

Днес и утре лидерите от ЕС се събират в австрийския град Залцбург за преговори, които британският министър за Брекзита Доминик Рааб определи като крайъгълен камък. Рааб каза, че британското правителство се придържа към предложението си за граница между британския район Северна Ирландия и членуваща в ЕС Ирландия след Брекзит - една от основните пречки за постигането на споразумение.

Вчера главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че Евросъюзът е готов да подобри предложението си към Великобритания за допълнително подсигуряване при управлението на ирландската граница след раздялата. Барние каза, че срещата на върха на ЕС през октомври ще бъде "моментът на истината" за преговорите за Брекзита. Според него тя ще покаже дали ще има споразумение или не.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ