Тереза Мей: Все още преговаряме с ЕС за бъдещите ни отношения

Тереза Мей: Все още преговаряме с ЕС за бъдещите ни отношения

Все още се водят преговори за политическа декларация за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, заяви днес британският министър-председател Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

Мей заяви, че ако до края на планирания преходен период през 2020 г. няма цялостна сделка за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, има три варианта за избягване на "твърда" граница в Северна Ирландия: т.нар. предпазен механизъм, удължаване на преходния период или "алтернативни договорености", предава БТА.

"Продължаваме да преговаряме за тези бъдещи отношения, за да постигнем добрата сделка, която смятаме, че е правилна за Обединеното кралство", каза тя пред парламента.

Мей заяви, че ако парламентът отхвърли нейното проектоспоразумение за Брекзит, тогава Великобритания може въобще да не напусне ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Сделката за Брекзит среща силна съпротива от британски депутати, според които споразумението ще остави страната обвързана с правилата на ЕС, без тя да има думата по тях.

Депутатът Андрю Росиндел от Консервативната партия на Мей призова министър-председателката да промени курса и да пререже "пипалата на ЕС върху нашата скъпа островна държава".

Мей заяви пред парламента, че иска "близки търговски отношения с ЕС" след Брекзит.

Тя предупреди, че ако парламентът отхвърли нейната сделка, това може да означава "още несигурност, още разделение или може да има риск въобще да няма Брекзит".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ