Брекзит: Три въпроса ще пресяват гражданите на ЕС за оставане във Великобритания

Брекзит: Три въпроса ще пресяват гражданите на ЕС за оставане във Великобритания

Брекзит: Три въпроса ще пресяват гражданите на ЕС за оставане във Великобритания

Европейските граждани ще трябва да отговорят на три "прости" въпроса онлайн, ако искат да продължат да живеят във Великобритания след Брекзит, предаде Би Би Си, цитирайки местното вътрешно министерство. 

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид увери, че водещата позиция на британското правителство ще бъде да дава, а не да отказва статут на уседналост, с който хората да остават в страната. При попъляване на заявления това да се случи, те ще бъдат помолени 1.) да докажат своята самоличност, 2.) да отговорят дали имат криминални присъди и 3.) да посочат дали живеят във Великобритания. Отговорите им ще бъдат проверявани за достоверност спрямо базите данни на правителството и решението ще се взима "много бързо", каза Джавид. 

Схемата ще работи онлайн и чрез мобилно приложение за смартфони. Тя ще бъде "толкова проста, колкото хората разумно биха очаквали", посочи още той. Повечето решения за потвърждаване (или отказ) ще бъдат взимани до две седмици. За да бъде направен отказ, трябва да има много основателна причина, посочи още министърът пред Камарата на лордовете. 

За важни криминални деяния, които биха възпрепятствали продължаването на пребиваването, ще бъдат считани сериозни престъпления, не и глоби за неправилно паркиране например, отбелязват още от министерството. 

Заявленията ще струват £65 за пълнолетни и £32.50 за непълнолетни лица и ще бъдат безплатни за гражданите на ЕС, които вече са кандидатствали за местожителство. 

Системата ще бъде за общо 170 млн. лири и ще е задължителна за всичките 3,3 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания. Кабинетът обаче очаква общо 3,5 млн. заявления да бъдат подадени, защото схемата включва и гражданите на Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. 

Гражданите на ЕС и членовете на семействата им, които са били във Великобритания 5 години до края на 2020 г. ще може да кандидатстват за статут на уседналост, което означава, че ще бъдат свободни да останат да живеят в страната и да работят в нея колкото желаят, без определен срок. 

Властите се надяват да стартират пробни заявления в рамките на няколко седмици, а на хората да се даде възможност да започнат да се регистрират през есента на 2018 г. 

Най-големият пик на подаване на заявлениясе очаква преди Великобритания да напусне ЕС - през март 2019 г. 

Системата ще продължи да работи и в рамките на двегодишния преходен период след Брекзит, посочиха още властите - до юни 2021 г. 

За хората без смартфони и компютри ще бъдат осигурени места да попълнят заявленията, например в библиотеки и специални центрове за контакт. 

Ирландците няма да има нужда да ги попълват, но ако желаят, ще може да го направят. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ