"Поставяме добро начало!" - Урсула фон дер Лайен отчете първите си 100 дни

Поставяме добро начало! - Урсула фон дер Лайен отчете първите си 100 дни

"Поставяме добро начало!" - Урсула фон дер Лайен отчете първите си 100 дни

Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен отчете днес свършеното за първите 100 дни от своето управление, започнало на 1 декември миналата година.

Сред основните усилия на ЕК дотук са направените предложения, свързани с опазването на околната среда. Комисията първо предложи т. нар. „Зелена сделка“ - инвестиционен план, с който се очаква да бъдат привлечени около 1 трилион евро за „изчистването“ на икономиката. Едновременно с това ЕК предложи да бъде създаден фонд за справедлив енергиен преход, който да помогне на най-уязвимите граждани и дружества.

Комисията представи предложение за допълване на законодателството за опазване на околната среда (т. нар. Закон за климата), според което целите за намаляване на замърсяването следва да бъдат удвоени в следващите 10 години. ЕК предложи да следи дали държавите се отклоняват от тези цели, но остави възможността за оправдани отклонения.  

В отчета на Урсула фон дер Лайен влиза и предложението за въвеждане на минимална заплата във всяка от държавите в ЕС, както и за промяна на условията на преговорите за присъединяване към Общността. ЕК отчита и започналите преговори за бъдещите отношения с Великобритания.

„Поставяме добро начало“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление, цитирано от пресслужбата на комисията.

В следващите месеци Еврокомисията ще направи обществено допитване, за да установи какво предлагат гражданите за намаляване на замърсяването и по въпроса с енергийния преход. Инициативата е наречена „Европейски пакт за климата“ и продължава онлайн до края на май.

В изготвен от ЕК списък се посочват непосредствено предстоящите задачи, сред които са представянето на предложения за нови правила за отговорността на онлайн платформите; за изкуствения интелект; за общи изисквания за цифровата самоличност на хората и дружествата; за киберзащита на важни съоръжения. Подготвят се също промени в правилата за работата на земеделците, както и за производството с чисти суровини.

Освен това, от Комисията изразяват готовност за начало на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания. ЕК пояснява, че разширяването със Запазните Балкани остава сред приоритетите на мандата. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ